Vijfheerenlanden van verscherpt toezicht af, provincie tevreden over dekkingsplan claim Niemans Beton

Alle spaarpotjes van Vijfheerenlanden zijn nu leeg.
Alle spaarpotjes van Vijfheerenlanden zijn nu leeg. © Pixabay
VIJFHEERENLANDEN/PROVINCIE UTRECHT - Vijfheerenlanden hoeft vanaf vandaag geen toestemming meer te vragen aan de provincie Utrecht voor bijzondere uitgaven. Het verscherpte toezicht wordt opgeheven, omdat de gemeente het kasboek weer op orde heeft.
In december oordeelde gedeputeerde Robert Strijk van Financiën nog dat de sluitende begroting die de gemeente had ingediend achterhaald was door een vonnis in de langlopende rechtszaak tussen Vijfheerenlanden en het bedrijf Niemans Beton.

Bouwgrond te laat opgeleverd

De zaak ging over de verkoop van een stuk grond en is uitgevochten tot aan het Gerechtshof in Den Haag. Industrieschap Vianen-Hagestein, later de gemeente Vianen, had de bouwgrond in 1971 aan Niemans Beton verkocht, maar omdat die te laat werd opgeleverd eiste de betonfabrikant een schadevergoeding. Die claim werd na bijna 45 jaar procederen toegewezen en gaat de huidige gemeente Vijfheerenlanden 91,9 miljoen euro kosten.
Vijfheerenlanden had nog niet de helft klaarliggen. Gedeputeerde Strijk wilde van het gemeentebestuur weten hoe dat het plotseling ontstane gat in de begroting zou dekken. Eerder kon hij geen afgewogen oordeel over de financiële positie van Vijfheerenlanden geven, vond hij.

Eneco-aandelen

Inmiddels heeft de gemeente besloten om de 33 miljoen euro die de verkoop van Eneco-aandelen heeft opgeleverd ook aan de Niemans-claim te besteden. De resterende miljoenen komen uit potjes die bedoeld waren voor onder meer het bouwrijp maken en inrichten van nieuwbouwgebieden. De lopende begroting blijft ongewijzigd en de belastingen stijgen vooralsnog niet, maar geld voor toekomstige investeringen is er voorlopig niet meer. Alle spaarpotjes zijn leeg.
Gedeputeerde Strijk is tevreden met het dekkingsplan en prijst de voortvarende aanpak van het college en de gemeenteraad. "Een paar maanden geleden waren de gevolgen van de claim op de financiële positie nog onduidelijk waardoor de gemeente toestemming moest vragen voor bepaalde uitgaven", laat hij weten. "Met het dekkingsplan zijn de gevolgen van de claim in beeld en ik heb er alle vertrouwen in dat de gemeente Vijfheerenlanden de ingeslagen weg zal voortzetten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.