Woede om dode eekhoorntjes in Bilthoven: 'Heel spijtig, maar zeker niet met opzet'

Bilthoven - De dood van vier jonge eekhoorntjes houdt al dagenlang de gemoederen bezig in Bilthoven. Dierenliefhebbers uiten hun verdriet en frustratie op sociale media. Ze zijn boos op de gemeente, die een boom kapte met daarin een eekhoornnestje. De wethouder betreurt het overlijden van de beestjes. Volgens haar zijn ze over het hoofd gezien.
De vier eekhoorns zaten in een dode boom in het Heidepark. Het bedrijf dat de boom kapte heeft volgens protocol gecheckt of er dieren in de boom leefden, zegt wethouder Anne Brommersma. "Eekhoorns zitten in kleine openingen in de stam. De rooiers steken er dan hun arm in. In dit geval ook."
Toch ging het mis. "Pas nadat de boom gekapt is, hebben ze ontdekt dat onder het gat waar ze hun armen in gestoken hebben nog een tweede gat was, waar een nest in zat. Dat was niet te voelen of te zien met het blote oog."
Vier eekhoornleventjes onnodig geëindigd, vermoord.
De Eekhoornopvang
Dus werd de boom met nest en al naar een depot gebracht. Een wandelend gezin ontdekte daar dat in de stam vier eekhoorntjes zaten. Twee van hen waren al dood, de twee anderen vochten voor hun leven. Zwaar onderkoeld werden de jonkies naar de Eekhoornopvang in Lunteren gebracht, maar voordat ze aankwamen waren ze al overleden.
"Vier eekhoornleventjes onnodig geëindigd, vermoord!!", schrijft de Eekhoornopvang op Facebook. Het bericht krijgt veel bijval. "Schandalig", zegt iemand anders. Weer iemand anders schrijft: "Hoe kan zo een nest over het hoofd worden gezien?"
De bomenkappers hebben uit liefde voor natuur voor dit vak gekozen en waren heel erg ontdaan.
Wethouder Brommersma
Wethouder Brommersma snapt de emoties. "Ik betreur dit incident heel erg. We hebben een prachtige groene gemeente. Daar willen we heel voorzichtig mee omgaan. In dit geval is dat fout gegaan." Ook de bomenkappers zijn geëmotioneerd, vertelt Brommersma. "Zij hebben uit liefde voor de natuur voor dit vak gekozen en waren heel erg ontdaan."
De gemeente heeft op haar eigen website een bericht geplaatst met daarin een verklaring voor het eekhoorndrama. "We hebben gemerkt dat mensen bezorgd en boos zijn. Daarom willen we uitleggen hoe het in elkaar zit."

Waarom kappen in het broedseizoen?

GroenLinks in De Bilt vraagt zich hardop af waarom deze boom uitgerekend in het broedseizoen is gekapt. "Die vraag heb ik mezelf ook gesteld", zegt Brommersma. "Maar daar is een goede reden voor. Wij kijken in het najaar of bomen gezond zijn. De herfst is daar een goed seizoen voor. Als bomen van binnenuit rotten zitten er zwammen of paddenstoelen op. Dat is een goede indicatie. Die vergunning is begin februari verleend, vervolgens hebben mensen zes weken om bezwaar te maken. Ja, en dan zit je half maart."

Met een camera de boom in

Hoe kunnen de bomenkappers er in de toekomst voor zorgen dat ze geen eekhoorns meer over het hoofd zien? De gemeente hoopt dat er iets mogelijk is met camera's. "Wij zijn op dit moment met het bedrijf in gesprek of er nog andere methodes zijn om zo'n nest te vinden", zegt Brommersma.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.