Volgens gemeente geen meldingen van corruptie bij Utrechtse vuilnismannen

Verslaggevers van RTV Utrecht zijn de afgelopen tijd een aantal keren getuige geweest van betaling door derden aan ophalers van huis- en bedrijfsafval van de gemeente Utrecht. In één geval ging het om een zichtbaar contante financiële transactie tussen een ondernemer in de stad en de chauffeur van een gemeentelijke vuilnisauto. Bij navraag hadden deze twee personen los van elkaar een andere verklaring voor de betaling. In twee gevallen was een journalist van RTV Utrecht getuige van een betaling bij het maken van een reportage, de vuilnisman was zich niet bewust dat hij een zendermicrofoon om had. Onze verslaggever hoorde vervolgens dat er contant betaald werd voor het meenemen van bedrijfsafval. Het vierde geval betreft een situatie in de privésfeer waar een journalist in zijn straat zag dat medewerkers van Stadsbedrijven meer afval meenamen dan was toegestaan nadat een buurtgenoot contant had betaald.
Integriteit
Sinds vorig jaar is het voor gemeentelijke ambtenaren niet meer toegestaan om geld aan te nemen.
Kerstfooi
Je bent als vuilnisman het gezicht van de gemeente.
RTV Utrecht heeft ervoor gekozen om de geconstateerde betalingen niet in detail voor te leggen aan de gemeente. Die heeft dus niet kunnen onderzoeken of onze waarnemingen inderdaad een situatie betreffen waar er sprake is van een schending van de integriteit. RTV Utrecht kiest er voor dit niet te doen, om diverse redenen. De belangrijkste is dat wij het belang van deze eventuele individuele misstand niet groot genoeg vinden, het gaat waarschijnlijk om een paar euro per keer. De consequenties voor de betreffende medewerker(s) daarentegen zouden groot kunnen zijn. In het verleden heeft een medewerker van de dienst zelfmoord gepleegd, nadat hij was beschuldigd van fraude. De afweging tussen deze belangen heeft ons doen besluiten om de privacy van de betreffende medewerkers te respecteren. Wethouder Linda Voortman vindt dat jammer, zij had de situaties, die RTV-Utrechters meemaakten, graag zelf willen onderzoeken.
Privacy
Track & trace
Rond de eeuwwisseling was er een groot integriteitsschandaal bij Stadsbedrijven, die toen nog de Reinigings- en Havendienst heette, oftewel RHD. Meerdere medewerkers van een afvaldepot hadden onder andere een handeltje opgezet met verduisterde inktpatronen voor printers. Ook was er sprake van het aannemen van giften in ruil voor het aanpakken van afval. En werd de opbrengst van oude accu's in de eigen zak gestoken. Ook de directie van de RHD kwam onder vuur te liggen na een onderzoek van een accountantskantoor. De directeur hield er een politiek van verdeel en heers op na. Zeven medewerkers van de dienst werden ontslagen en werden door de rechter veroordeeld. Eentje van hen pleegde zelfmoord. De familie van de man zegt dat hij dat deed vanwege de affaire, de gemeente ontkent dat. Toenmalig wethouder Jan van Zanen (VVD) moest destijds bijna het veld ruimen. Hij was verantwoordelijk voor de RHD, hem werd verweten dat hij de zaak te lang op zijn beloop had gelaten. Een motie van wantrouwen werd niet aangenomen, de stemmen staakten op 21-21.