RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Geen woningnood voor Utrechtse fazanten en hazen

UTRECHT - Met de woonvoorziening van hazen en fazanten Leidsche Rijn is weinig mis. Dat antwoordt wethouder Klaas Verschuure op vragen van de Partij voor de Dieren. Die partij krijgt signalen dat de dieren ernstig in de knel komen door de oprukkende woningbouw.

Voordat Leidsche Rijn gebouwd werd, was het een weidegebied met veel boeren en tuinders. Hazen en fazanten leefden er als God in Frankrijk. Althans dat mag je aannemen, want niemand die zich ooit zorgen maakte over deze dieren in het wild. Maar dat verandert nu de weilanden van toen in een paar decennia zijn omgezet in woonwijken, winkelcomplexen en treinstations.

Noodkreet
Volgens Maarten van Heuven van de Partij voor de Dieren maken de bewoners van Oog in Al zich grote zorgen over de hazen en fazanten, de beestjes worden langzaamaan het Amsterdam-Rijnkanaal ingejaagd. Van Heuven: "Wij ontvingen vorige week een noodkreet van bewoners van Oog in Al, die aan de overkant van het Amsterdam-Rijnkanaal zien dat dieren als fazanten en hazen door huizenbouw en verkeer steeds meer in de knel komen."

Volksverhuizing
Daarom roept Van Heuven het college op om een grote volksverhuizing in gang te zetten, deze dieren verdienen het om de ruimte te krijgen, zo betoogt hij. Maar wethouder Klaas Verschuure is niet erg onder de indruk van de noodkreet uit Oog in Al. Met rustige blik legt hij uit dat er plek genoeg is. "In het gebied Leeuwenstein is langs het kanaal een groene zone met bestaande bomen en kruiden behouden, eigenlijk de oorspronkelijke groenzone van de A2," zo zegt Verschuure. "Hier kunnen de dieren schuilen voor de bouw in het gebied. In die zone vinden ook geen werkzaamheden plaats."

En het wordt alleen maar beter voor de haas en fazant, zo blijkt uit de antwoorden van de wethouder. De groene zone die er nu al is, die blijft in stand en wordt daarna verder aangevuld om de biodiversiteit te vergroten, aldus de wethouder: "Daarnaast wordt in nieuwbouwplannen onze ambitie voor diervriendelijk bouwen verwezenlijkt."

Gerustgesteld
Verder verwijst de wethouder naar het recent aangelegde Willem-Alexanderpark van 8 hectare, en het nog in te richten Park Leeuwenstein. In de toekomst zullen die groengebieden met elkaar verbonden worden, waardoor een groot leefgebied ontstaat.

Van Heuven toont zich tevreden met de antwoorden van de wethouder: "Fijn dat dit zo goed op het netvlies staat bij het college met al die groene zones." Of de wethouder de bezorgde bewoners van Oog in Al aan de andere kant van het kanaal ook gerustgesteld heeft is natuurlijk nog de vraag.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -