Hoger onderwijs mag straks weer open, maar instellingen worstelen met zelftesten

UTRECHT - Vanaf 26 april mogen hogescholen en universiteiten weer open. Studenten kunnen dan ongeveer één dag per week naar de instelling. Zelftesten worden daarbij als extra instrument ingezet. De hogescholen en universiteiten bereiden zich voor op de heropening, maar over de distributie van de zelftesten bestaat nog veel onduidelijkheid.
Hoger onderwijs weer open.
Studenten en medewerkers krijgen de mogelijkheid om zich twee keer per week te laten testen, maar het gebruik van de zelftest is niet verplicht. Daar wordt ook niet op gecontroleerd. De anderhalvemeterregel in de gebouwen blijft van kracht. Dat bleek vorige week uit een brief die door het ministerie van Onderwijs naar de universiteiten en hogescholen is gestuurd.

Distributie van zelftesten

De Rijksoverheid stelt de testen beschikbaar en de instellingen moeten er zelf voor zorgen dat die bij de studenten terecht komen. Maar wordt het dan bezorgen of afhalen? "We zijn nu aan het bedenken hoe we dat gaan doen, en wat het meest efficiënt en veilig is", zegt Maarten Post, woordvoerder bij de Universiteit Utrecht.
"Het liefst sturen we ze per post op naar de studenten door een externe partij. Maar daarvoor zijn we afhankelijk van de levering. De testen moeten nog binnen komen. En we hebben 35.000 studenten, dus het gaat om 70.000 testen per week. Die zullen niet in één keer beschikbaar zijn. En als we bezorgen, moeten we ook kijken hoe dat AVG-proof kan. Afhalen bij aan afhaalbalie is ook een optie, maar we willen lange rijen voorkomen."

Zelftesten niet verplicht

Hoewel de instellingen aanwezigen niet zullen vragen een negatieve zelftest te laten zien, zullen ze bij de Universiteit Utrecht wel beroep doen op studenten om de test te gebruiken. Volgens Stan Liebrand, zelf student Natuurkunde aan de Universiteit Utrecht en tevens voorzitter van het bestuur van VIDIUS (de lokale studentenvakbond van Utrecht), zit het met de bereidheid van studenten wel goed: "Studenten zijn zeker verantwoordelijk op dit vlak en zien het nut van de coronamaatregelen echt wel in."
De anderhalvemeterregel blijft van kracht.
De anderhalvemeterregel blijft van kracht. © Universiteit Utrecht
"Uit een eerder onderzoek onder studenten bleek dat 99% in quarantaine is gegaan na een positieve test, terwijl het landelijke gemiddelde lager lag", voegt hij daaraan toe. "Als we ervan uitgaan dat deze trend aanhoudt, mag je er ook van uitgaan dat een grote meerderheid van de studenten verantwoordelijk om zal gaan met deze zelftesten."

Eén dag per week is beter dan niks

Daarnaast is de Universiteit Utrecht ook druk met de roostering. Als studenten straks weer naar de instelling mogen, is dat niet alleen voor hoorcolleges, maar ook voor werkgroepen of vanwege een afspraak met je scriptiebegeleider of een activiteit van een studievereniging. "Het is een enorm proces waar we al weken aan werken", vertelt Maarten Post. "Het is de bedoeling dat 35 procent van de onderwijsactiviteiten straks weer op de campus kan."
Is al het geregel rondom de zelftesten en de roosters dan wel de moeite waard als studenten maar één keer per week naar de instelling mogen? Stan Liebrand denkt van wel. "Het lijkt misschien weinig, maar het is voor studenten heel belangrijk om contact met studiegenoten te hebben. Ze hunkeren naar het studentenleven. Bij een voetbalteam zien mensen elkaar vaak ook maar één keer in de week, maar dat is voldoende om je onderdeel van het team te voelen."
Ook Maarten Post vindt heropening heel belangrijk: "Studenten zitten al heel lang thuis en sommige zitten er echt doorheen. We hopen van harte dat het weer kan, al is het maar één dag per week. En als er dan ruimte over is, kunnen we kijken of we meer afspraken kunnen boeken."
Op 13 april is er een nieuwe persconferentie. Mogelijk wordt er dan gesproken over de heropening van het hoger onderwijs.
Ook binnen de muren van het hoger onderwijs blijven de coronaregels van kracht
Ook binnen de muren van het hoger onderwijs blijven de coronaregels van kracht © Universiteit Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.