Musea zowel blij als kritisch over pilots: 'Hoop dat we ooit weer zonder toeters en bellen naar museum kunnen'

OUD-ZUILEN - Wie er op tijd bij was, kan er vandaag weer even ouderwets op uit. Verschillende locaties die de afgelopen maanden hun deuren gesloten moesten houden, mogen nu eindelijk weer bezoekers verwelkomen in het kader van allerlei proefevenementen. Een van de locaties is Slot Zuylen. Directeur Willem te Slaa verwacht vandaag een drukke dag.
"Het weekend is al uitverkocht", zegt hij. "Ook vandaag verwachten we dat het druk wordt, maar dat kunnen we aan." Het kasteel doet mee aan een pilot van het kabinet. De komende drie dagen zijn bezoekers er voor even weer welkom. Maar dan moeten ze wel een negatieve coronatestuitslag laten zien.
Willem te Slaa van Slot Zuylen
Willem te Slaa van Slot Zuylen © RTV Utrecht / Robert Jan Booij

Uitgebreide procedure

Bezoekers moeten daar wat voor over hebben, want die test kunnen ze niet doen in een 'gewone' teststraat. Voor bezoekers uit Utrecht betekent dat bijvoorbeeld dat de dichtsbijzijnde speciale teststraat in Maarssen is. Dat is op dit moment zelfs de enige locatie in de hele provincie.
Björn van de testlocatie legt de procedure uit. "Je meldt je van tevoren aan en krijgt dan een barcode opgestuurd. Die wordt hier gescand, dan krijgt u van ons een sticker met een nieuwe barcode en loopt u naar het aangewezen hokje toe. Daar wordt de test afgenomen."
Zo ziet de teststraat in Maarssen eruit
En ja, zegt hij, de wattenstaaf gaat diep de neus in. De uitslag volgt al een kwartier later. Door de testuitslag vervolgens te koppelen aan de app Coronacheck, kunnen de bezoekers uiteindelijk naar hun evenement. De testresultaten mogen dan niet ouder dan 40 uur zijn.

Amersfoortse musea kritisch

De pilots zijn bedoeld als opmaat naar de 'Tijdelijke wet testbewijzen covid-19'. De wet moet ingaan op 1 mei en door de pilots hoopt het kabinet duidelijk te krijgen of de wet uitvoerbaar is. Niet iedereen is daar op voorhand al enthousiast over.
Zo zegt Paul Balthus, directeur van de Amersfoortse musea Flehite, Mondriaanhuis en Kunsthal KAdE, de hele wet onzin te vinden. Samen met directeuren van andere kleine musea heeft hij ook een brief geschreven aan de fracties in de Tweede Kamer.
Hij vreest dat de procedure veel te omslachtig is voor bezoekers van zijn musea. "Als ik in Amersfoort naar het museum wil, moet ik mij eerst in Naarden laten testen." Daarnaast vindt hij een museum ook onvergelijkbaar met bijvoorbeeld een concert.
Want een museum is een doorstroomlocatie, legt hij uit. "De bezoekers lopen dus door en staan niet de hele tijd in dezelfde ruimte." Hij had liever gezien dat de situatie zo zou zijn als afgelopen zomer, toen er een apart museumprotocol was. Bezoekers die hadden gereserveerd konden gewoon met een mondkapje naar binnen, zonder dat ze een negatieve test hoefden te tonen. Door middel van tijdslots zorgde het museum ervoor dat het niet te druk werd.
"Als dat nu ook in de Ikea en bij bouwmarkten nog kan, waarom kan dat dan niet in een museum?" vraagt Baltus zich af. Hij hoopt dat de politiek zijn pleidooi omarmd. "Open musea gezamenlijk op het moment dat het volgens het RIVM weer veilig kan. Net zoals dit zal gebeuren bij de winkels in ons land."

'Belangrijk om te kijken wat nu al kan'

Ondanks dat het maar drie dagen duurt, doet Willem te Slaa van Slot Zuylen toch graag mee. "Ik denk dat het belangrijk is om te kijken wat er nu al kan." Hij hoopt dat het voor de bezoekers niet te ingewikkeld is. "Ik ben benieuwd hoe onze bezoekers daarmee omgaan. Lukt het ze om de resultaten goed in de app te krijgen, hebben ze dat paraat?"
Slot Zuylen is zelf in ieder geval goed voorbereid. Ook deze zomer waren ze al open en hebben ze alle coronamaatregelen kunnen testen. "We hebben per ruimte bepaald hoeveel mensen er naar binnen mogen met anderhalve meter afstand", zegt Te Slaa.
"Zo hebben we uitgerekend hoeveel mensen je per tijdslot naar binnen kunt halen. Je loopt een vaste route, zodat in- en uitgaand verkeer elkaar niet hoeft te passeren." Toch hoopt hij dat het zo zorgvuldig testen van zijn bezoekers niet de toekomst blijft. "Ik hoop dat we ooit weer de deur kunnen opendoen en dat we zonder toeters en bellen weer gewoon naar het museum kunnen gaan."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.