RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Bunschotense scholen doen Koningsspelenlied in de ban: 'Zit verwijzing naar seks in'

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Het Koningsspelenlied zal dit jaar niet klinken op de scholen van de Vereniging voor Gereformeerd Onderwijs (VVGO) in Bunschoten. Aanleiding is onrust onder ouders en leerkrachten over het woord jiggyjig, dat in het nummer voorkomt. Dat zou straattaal kunnen zijn voor seks en heeft "een negatieve associatie", zegt directeur Erik Verbeek van de scholengemeenschap.

Het gaat om de zin: 'De jiggyjig doen we met elkaar'. Verbeek zegt dat jiggyjig een dans kan zijn, maar dat er ook een andere betekenis de ronde doet. "Daarom slaan we die van dit jaar over." Verbeek noemt het een 'praktische overweging' en geen 'principiële kwestie'.

Negatieve reacties
"Het lied is anderhalve week geleden uitgekomen en gaat onder meer over seksuele gelijkheid, genderneutraliteit, dat is natuurlijk helemaal prima. Maar zo kwamen we ook achter de betekenis van 'jiggyjig', en dat riep negatieve reacties op." De school gaat geen klacht indienen, maar vindt het wel jammer dat de tekst niet is gecontroleerd op dubbele betekenissen.

Zowel ouders als leerkrachten hadden bedenkingen, legt Verbeek uit. De vier scholen van VVGO gaan een ander koningsspelenlied kiezen. Volgens het Nederlands Dagblad is er bij meer christelijke scholen onrust over de term jiggyjig.

Reactie Kinderen voor Kinderen
Kinderen voor Kinderen, de zanggroep die het lied heeft uitgebracht, heeft inmiddels een reactie geplaatst op de website van BNNVARA. In het nummer 'Zij aan zij' zijn zelfverzonnen woorden gebruikt, staat daarin te lezen. "Dat de - iets anders geschreven - uitdrukking jiggy jig in Indonesië ook straattaal is voor iets heel anders was ons niet bekend. We zien ook geen reden dit woord nu aan te passen in het lied. Bij ons blijft de jiggyjig gewoon de naam van een leuke nieuwe dansmove."

Op de reactie gaat Kinderen voor Kinderen ook in op een mogelijke controverse rond de zin 'Kijk hoe mooi, in de mix, Hij of zij of X'. "Bij Kinderen voor Kinderen vinden we het belangrijk dat iedereen mee kan doen in de samenleving en dat iedereen zichzelf kan zijn. Dus zijn we er voor jongens, meisjes en kinderen die zich geen van beide (of juist beide) voelen. Aan de X in het liedje kan iedereen zijn eigen invulling geven, dat gebeurt ook en laat mooi zien hoe positief en fantasierijk kinderen zijn."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -