RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Nieuw ondergronds museum Kamp Amersfoort geopend tijdens herdenking op 19 april

AMERSFOORT - Het nieuwe ondergrondse museum van Kamp Amersfoort wordt op maandag 19 april geopend. Dat wordt gedaan door een oud-gevangene van het kamp, de 97-jarige Arie van Houwelingen. Op die dag is ook de jaarlijkse herdenking. Vanwege corona is de bijeenkomst alleen online te volgen, onder meer bij RTV Utrecht.

19 april is de dag dat Kamp Amersfoort in 1945 werd overgedragen aan het Rode Kruis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten er 47.000 mensen opgesloten in het gevangenenkamp. Het regime in het kamp was streng. Gevangenen moesten honger, dwangarbeid en mishandeling doorstaan. In totaal kwamen er 650 mannen om. 383 van hen werden rond het kamp geëxecuteerd, wat Kamp Amersfoort tot de grootste executieplaats van Nederland maakt.

Nieuwbouw
Twee jaar geleden is begonnen met de nieuwbouw van het museum, dat daarmee veel groter is geworden. In het nieuwe museum is nu ruimte voor een vaste- en een wisseltentoonstelling. Volgens de directeur was die uitbreiding nodig, omdat er steeds meer bezoekers komen. Nationaal Monument Kamp Amersfoort verwacht meer dan 50.000 bezoekers per jaar als het museum weer opengaat. De nieuwbouw kostte een kleine 6 miljoen euro.

Herdenking
Mensen die mee willen doen aan de herdenking, kunnen een roos of een kaartje bestellen bij Kamp Amersfoort. Die worden op 19 april bij het monument gelegd. De herdenking, die om 14.15 uur begint, is te volgen via www.rtvutrecht.nl en ook op de site van Kamp Amersfoort zelf.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -