Weduwe, dochter en schoonzoon lange tijd de cel in voor 'moord in vereniging' op Mike Goedhart uit Cothen

© Koen Laureij
COTHEN/VINKEVEEN - Volgens de rechtbank zijn de weduwe, de dochter en de schoonzoon van Mike Goedhart in gelijke mate verantwoordelijk voor de dood van Goedhart. Het drietal is door de rechter veroordeeld voor moord in vereniging.
Schutter en schoonzoon Mark H. (21) krijgt tien jaar cel en tbs met dwangverpleging, dat was ook de eis van het OM. Weduwe Trui. R. is veroordeeld tot twaalf jaar celstraf. Dochter Grietje wordt veroordeeld volgens het jeugdrecht en krijgt 22 maanden jeugddetentie en een onvoorwaardelijke PIJ-maatregel.
De persrechter over de uitspraak in de zaak Mike Goedhart.

'Mishandeld en misbruikt'

Goedhart werd 26 maart vorig jaar doodgeschoten bij zijn woonwagen aan de Ossenwaard in Cothen. Kort daarna werd de vriend van zijn dochter Grietje aangehouden. Mark H. bekende vrijwel direct dat hij de schutter is geweest.
Weduwe Trui R. en dochter Grietje werden in de daarop volgende weken aangehouden. Uit opgenomen gesprekken met een kennis blijkt dat zij de moord op voorhand beraamden, met als motief dat Goedhart zijn vrouw en kinderen zou mishandelden en zijn dochter seksueel misbruikte. Dat motief is volgens de rechtbank bewezen, bovendien was er genoeg tijd om van de moord af te zien en is er dus sprake van voorbedachte rade.
De verklaringen die verdachten hebben gegeven spreken elkaar tegen en dat maakt het niet aannemelijk dat Mark H. alleen maar met Goedhart wilde praten, zoals hij zelf verklaarde. Ook verstopte hij zijn scooter en werd Goedhart van achter beschoten. Ook dat zijn volgens de rechtbank allemaal tekenen van voorbedachte rade en duidt niet op zelfverdediging, zoals Mark H. beweert.
Tegen Trui eist het OM vorige maand 14 jaar gevangenisstraf, daar trekt de rechter twee jaar vanaf. Zij is minder toerekeningsvatbaar en moet dus twaalf jaar de gevangenis in. Haar straf gaat direct na de zitting in.
Dochter Grietje wordt veroordeeld volgens het jeugdrecht. Volgens de rechter is zij nog 'onrijp en in ontwikkeling'. Omdat ze onderwijs nodig heeft en passende normen en waarden moet leren wordt ze veroordeeld tot 22 maanden jeugddetentie en een onvoorwaardelijke PIJ-maatregel, buiten de rechtszaal ook wel jeugd-tbs genoemd. Die PIJ-maatregel kan verlengd worden als dat nodig blijkt te zijn.
In de Utrechtse rechtszaal hoorden verdachten Trui R. en Mark H. de rechter vertellen dat uit de stiekem opgenomen gesprekken met een kennis kan worden afgeleid dat er sprake was van een vooropgezet plan. In die gesprekken valt te horen dat wordt besproken hoe er na het doodschieten van Mike Goedhart moet worden gehandeld. Ze spreken onder andere af wie Mike moet vinden. Dat loopt uiteindelijk in de soep omdat een buurman wakker wordt van de schoten.
Er is nog een vierde medeplichtige, een vriendin van dochter Grietje. Deze Lisa de J. uit Vinkeveen heeft het vuurwapen geleverd. Zij is veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf.
Weduwe, dochter en schoonzoon lange tijd de cel in voor 'moord in vereniging' op Mike Goedhart uit Cothen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.