Utrechtse Geuzenwijk heeft een nieuw meesterwerk: een ode aan het Noorderbad

UTRECHT - Het Utrechtse collectief De Strakke Hand heeft een nieuw werk gemaakt in de Geuzenwijk. Op de hoek van de Blois van Treslongstraat en de Boisotstraat is een gevel van dertig vierkante meter bakstenen omgetoverd tot een prachtig muurschildering.
De Strakke Hand heeft weer een meesterwerk gemaakt
Studenten die tijdelijk in de wijk woonden kwamen een paar jaar geleden met het idee voor een muurschildering. Samen met buurtbewoners, pandeigenaar (Mitros) en het wijkbureau Noordwest werden er ideeën geopperd en contact gemaakt met De Strakke Hand. Michiel Meulemans oprichter van de Strakke Hand: "Wij zijn met een aantal bewoners gaan kijken wat is nou het tofste om hier in de buurt te laten terugkomen in een schildering. Toen kwamen er zoveel verhalen los over het Noorderbad dat we niet anders konden dan daar de muurschildering over te laten gaan."
De foto van het Noorderbad dat als uitgangspunt is genomen voor de muurschildering.
De foto van het Noorderbad dat als uitgangspunt is genomen voor de muurschildering. © Het Utrechts Archief
Het Noorderbad stond midden in de toenmalige betonbuurt (nu Geuzenwijk). Het zwembad werd in 1934 als werkverschaffingsproject gebouwd en heeft in de jaren '90 moeten plaatsmaken voor huizenbouw. "Iedereen ouder dan dertig heeft daar z'n jeugd doorgebracht", vertelt Michiel. "Dat het zwembad weg moest heeft bij veel mensen zeer gedaan. Door deze muurschildering zie je dat er veel mooie herinneringen terugkomen."

Speciale coating

Een project als deze is niet van de ene op de andere dag gerealiseerd; Michiel: "Als het idee er is dan gaat de ontwerper eerst een vertaalslag maken. Hier is als uitgangspunt een foto genomen, die wordt bewerkt. Dan gaan we de muur reinigen, een schets erop zetten en dan wordt laag na laag naar voren gewerkt zodat we, in dit geval, in zes dagen klaar zijn. We mengen de kleuren vaak ook pas op de muur zelf omdat je van te voren niet kunt zien hoe een kleur wegtrekt in een bepaalde steensoort. Daarna komt er nog een speciale coating op zodat hij zeker 10 jaar goed blijft."
Midden in de wijk waar het zwembad lag is nu de schildering ervan te zien.
Midden in de wijk waar het zwembad lag is nu de schildering ervan te zien. © RTV Utrecht
De Strakke Hand heeft inmiddels tientallen muurschilderingen gemaakt in de stad en ook daarbuiten. "Een van de eerste was onze museumreproductie van Pyke Koch en de bekendste is wel de Caravaggio. Daarna zijn we ook buiten Utrecht door heel Nederland dingen gaan maken. Destijds deden we dat als jonge honden. Soms op steigers 10 verdiepingen hoog. Zonder vergunning, dat durf ik nu wel te zeggen. Inmiddels zijn we veel professioneler geworden. We hopen dat we onszelf steeds weer kunnen overtreffen. Ik ben nog steeds op zoek naar een flat van 16 verdiepingen om te beschilderen."
Een van de eerste muurschilderingen van De Strakke Hand
Een van de eerste muurschilderingen van De Strakke Hand © De Strakke Hand
Michiel: "Je ziet dat mensen door corona meer aan de wandel zijn en ons ondertussen steeds meer kennen van onze werken. Mensen willen graag een praatje maken. Voor ons is dit een relatief kleine muur. Je hebt hier meer aanspraak dan dat je op een flatgebouw van 12 verdiepingen staat en dat is alleen maar leuk. Vooral omdat iedereen hier zo'n beeld bij heeft bij dit oude zwembad. Het is leuk om al die verhalen te horen."
De laatste hand wordt gelegd aan de gevel van 30 vierkante meter.
De laatste hand wordt gelegd aan de gevel van 30 vierkante meter. © RTV Utrecht
"Ik ben er trots op dat we met een team van schilders samen een werk kunnen maken dat zoveel waardering oproept. We krijgen veel complimenten. Niet alleen van jongeren die van street-art houden maar ook van tachtigjarigen die we op deze manier wat meer naar straatkunst laten kijken", aldus Michiel.
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.