Maarssenbroek wil actie tegen huisjesmelker Chang: 'Alsof je in de banlieues van Parijs woont'

MAARSSENBROEK - Het is misschien wel de bekendste huisbaas van Nederland: Betty Chang. Tot twee keer toe werd ze verkozen tot 'huisjesmelker van het jaar' omdat ze studentenhuizen in de stad Utrecht slecht onderhield en veel geld vroeg voor kleine kamertjes. De rechter greep zelfs meerdere keren in. Uiteindelijk deed Chang haar panden in Utrecht gedwongen van de hand, maar inmiddels heeft ze haar werkgebied verlegd naar Maarssenbroek, Breukelen en Nieuwegein. En ook daar willen ze nu actie ondernemen tegen Chang.
"Kijk, je ziet het eigenlijk al. Het zijn panden die al wat verouderd zijn. Veel Poolse kentekens in de buurt, de gordijnen zijn altijd dicht en hier wonen dan zo'n tien mensen." Raadslid Riëtte Habes (Samen Stichtse Vecht) leidt ons rond in de wijk Boomstede in Maarssenbroek. Ze laat panden zien die verhuurd worden door Chang.

Drank en drugs

"In Maarssenbroek en Breukelen zijn er 45 panden die 'verkamerd' verhuurd worden, wat niet mag, en 25 van die panden zijn van Chang", zegt Habes. Het gaat volgens haar om eengezinswoningen die opgedeeld worden in kleinere kamertjes en propvol worden gestopt met veelal (Poolse) arbeidsmigranten. Veel mensen op weinig vierkante meters leidt tot geluidsoverlast, volle parkeerplaatsen, rommel op straat en erger, zegt Habes.
"Er zijn feestjes en barbecues. Die gaan door tot diep in de nacht. Het zijn vaak mannen die veel drinken en dronken op straat rondlopen. Ouders met kinderen zijn soms gewoon bang om kinderen buiten te laten spelen. Er stoppen drugskoeriers voor de deur. Dat maakt de wijk onveilig."
In Maarssenbroek worden veel panden illegaal verhuurd

Dreiging

Raadslid Habes startte vorig jaar een meldpunt voor mensen die overlast ervaren. Ze krijgt elke week nieuwe meldingen en heeft er inmiddels tientallen verzameld. Zo laat één van de melders weten: "Het meest vervelende is dat we geen idee hebben wie er naast ons wonen. Het is een soort duiventil, met steeds wisselende gezelschappen (die elkaar onderling ook niet kennen)...We hebben regelmatig last van wietlucht, dat is een grote inbreuk op ons woongenot. Verder zitten de containers overvol en is er een gebrek aan woonruimte. Dit zorgt gewoon voor een waardedaling van mijn huis."
Een andere melder geeft een inkijkje in de werkwijze van Chang. "Afgelopen zaterdag kwam mevrouw Chang 'herself' in een oude auto diverse matrassen en lattenbodems het lege huis in tillen. Dat lijkt ons een zeer duidelijke voorbode.. geen verfkwast of behangpapier om mee te beginnen, maar gelijk 'bedden'. Overigens zijn alle wijkbewoners recent door een vaag investeringsbedrijf benaderd om hun koopwoning te verkopen. Klein beetje onderzoek leert al snel dat mevrouw Chang ook daar achter zit."
De inwoners die de meldingen doen, willen anoniem blijven. Ook voor onze camera durven ze niet reageren uit angst voor represailles van Chang of de buren. "We willen niet dat Chang de buren opjut om verhaal te komen halen of dat de situatie om wat voor reden dan ook escaleert", vertelt een man.
Habes: "Men is bang. Er gaat een dreiging uit van Chang. Er rijden busjes van haar rond die huurpenningen ophalen. Er lopen mannen van haar rond die in de sportschool hebben gezeten, zeg maar. Daardoor voelen mensen zich onveilig. Het geeft een gevoel alsof je in banlieues van Parijs bent, dit is Maarssenbroek!"
Buurtbewoners klagen over een onveilig gevoel
Buurtbewoners klagen over een onveilig gevoel © RTV Utrecht / Peter Knieriem

Reactie burgemeester

Burgemeester Ap Reinders van Stichtse Vecht is bekend met het probleem van de illegale kamerverhuur en de overlast die dat veroorzaakt. Onlangs zat hij met bezorgde inwoners van Maarssenbroek om de tafel. "Als het aan mij ligt is dit probleem heel snel opgelost, maar het blijkt heel lastig om dit in de kiem de smoren", zegt Reinders.
"Naast handhaving, voor de overlast, heb je een goed juridisch dossier nodig. We moeten als gemeente ook zelf constateren dat er sprake is van een overtreding. Door corona konden bijvoorbeeld huisbezoeken op enig moment niet meer plaatsvinden. Dus dat heeft wat vertraging opgelopen. Maar dit wordt weer opgepakt. Sterker nog, we doen er een schepje bovenop."
In Utrecht werd huisbaas Chang voor de rechter gesleept. De vergunning voor verhuur van studentenkamers was niet in orde. Ze verkocht al haar panden noodgedwongen. Toch kan ze in een buurgemeente gewoon weer aan de slag. Hoe kan dat? "Dat komt omdat er geen landelijke wet- en regelgeving is die dit soort praktijken de kop indrukt. Daarom heeft de SP in de Tweede Kamer ook gevraagd om aanvullende wetten."

Ondermijning

Riëtte Habes hoopt dat de handhaving door de gemeente nu snel op gang komt. "Mensen zijn het gewoon zat". En dat illegale kamerverhuur breed wordt aangepakt en serieus genomen wordt. "Men moet onderkennen dat het 'probleem Chang' ondermijnende criminaliteit betreft. Zij geeft handgeld, ze weet makelaars op haar hand te krijgen. Dat zijn gewoon activiteiten die vallen onder ondermijning. En daar moet je heel actief op ingrijpen."
We hebben Betty Chang zelf om een reactie gevraagd, maar de telefoon gooit ze er direct op en op berichten reageert ze ook niet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.