Veel vragen, maar nog weinig antwoorden: Utrechtse huisartsen platgebeld over AstraZeneca

© Myriams-Fotos, Pixabay
UTRECHT/PROVINCIE UTRECHT - "Het is écht een drama", verzucht Nanja Danhof. Sinds de eerste berichten over een mogelijk verband tussen het AstraZeneca-vaccin en een zeldzame vorm van trombose wordt de praktijk van de Utrechtse huisarts overspoeld met vragen van patiënten. Maar antwoorden, vanuit bijvoorbeeld het ministerie van Volksgezondheid, blijven uit. "Ik heb geen idee wat er nu gaat gebeuren."
Het getouwtrek rondom het AstraZeneca-vaccin duurt al weken. Na twee prikpauzes, een nieuwe evaluatie van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) én een nieuw advies van de gezondheidsraad hakte demissionair minister De Jonge gisteren de knoop door: coronavaccin AstraZeneca gaat alleen nog naar de 60-plussers. Mensen onder de 60 jaar krijgen een ander vaccin.
En dat besluit brengt opnieuw veel onrust met zich mee. "Ik word platgebeld door patiënten, er is veel verwarring, onduidelijkheid over wat er nu gaat gebeuren", zegt Danhof, huisarts in de Utrechtse wijk Kanaleneiland.

Pfizer of Moderna

Mensen onder de 60 jaar die door de huisartsen geprikt worden, zoals mensen met een BMI van boven de 40, krijgen nu een ander vaccin. Maar welke en wanneer? "Ik neem aan dat het Pfizer of Moderna is, maar dan zit je wel met een moeilijke bewaarkwestie, omdat het op -80 vervoerd en bewaard moet worden. Wellicht gaat het zoals bij de 90-plussers. Die hebben wij een brief gestuurd maar zijn uiteindelijk bij de GGD geprikt", zegt Danhof.
De meeste huisartsen in onze regio hebben de eerste AstraZeneca voorraad al weggeprikt, zegt huisarts Esther van Osselen, die ook bestuurder is bij LHV Midden Nederland. Maar in de praktijk van Danhof hebben ze de AstraZeneca-vaccins nog in de koelkast liggen. "Wij hadden een sporthal geregeld om te prikken, omdat er weinig ruimte is in onze praktijk. Afgelopen dinsdag zouden we beginnen. Net na de tweede prikstop dus", aldus Danhof.

Veel twijfels

De huisarts vindt het niet efficiënt om dit allemaal te doen naast de normale praktijkvoering, zegt ze. "Ik ben druk met telefoontjes, leg mensen uit dat het veilig is. Dan lijken ze overtuigd, maar dan hebben ze bijvoorbeeld met hun kinderen overlegd en krabbelen ze toch terug. Vooral mensen met een migratieachtergrond, die niet alle informatie makkelijk tot zich krijgen door bijvoorbeeld een taalachterstand, hebben grote twijfels."
Ook Van Osselen merkt dat er veel vragen zijn bij patiënten, huisartsen hebben ook de antwoorden niet. "We moeten afwachten hoe het nu verder gaat. Ondertussen doen we ons best om alles op te lossen en patiënten te woord te staan. Het is wachten op informatie vanuit het ministerie van Volksgezondheid of het RIVM."

'Vertrouwen krijgt een deuk en leidt tot minder opkomst'

"Het vertrouwen heeft een flinke knauw gekregen. Die tweede prikstop heeft voor veel onrust gezorgd", zegt Danhof over haar patiënten in Kanaleneiland. "Ik heb op Tweede Paasdag, afgelopen maandag, iedereen moeten afbellen onder de 60. De 60-plussers konden nog wel doorgeprikt worden, maar we hadden een heel laag opkomstpercentage. Nog maar 30 procent van de genodigden kwam de prik halen", zegt Danhof, die ook voorzitter is van Huisartsen Utrecht Stad (HUS), een samenwerkingsverband van Utrechtse huisartsen.
Danhof blijft dus met een vaccinvoorraad zitten. "Het Diakonessenhuis belde al, die willen ze juist wél. Maar die mogen ze ook niet meer aan zorgpersoneel onder de 60 jaar oud geven", zegt Danhof.

Ziekenhuizen ongevaccineerd de derde golf in

De ziekenhuizen zitten te springen om vaccins. "In mijn ziekenhuis ligt de intensive care volledig vol en onze corona-afdeling is volledig bezet", zei John Taks, voorzitter Raad van Bestuur Diakonessenhuis, gisteravond tegen de NOS. "In de ziekenhuizen is de druk nu ongelooflijk hoog. En een groot deel van onze medewerkers is niet gevaccineerd en voelt zich niet veilig. We zijn heel verontwaardigd waarom er niet meer vaccins voor de medewerkers beschikbaar komen."
In het St. Antonius ziekenhuis delen ze dat gevoel. Ze balen dat ze niet kunnen prikken met AstraZeneca. "Het ligt hier klaar in de koelkast, we zouden twee dagen geleden beginnen met prikken", zegt Gijs Jansen, fysiotherapeut en voorzitter van de ondernemingsraad van het ziekenhuis. "Bijna een vierde van het zorgpersoneel is ingeënt terwijl we midden in de derde golf zitten. Ruim driekwart van het personeel wacht dus nog. Dit moet binnen een paar dagen geregeld worden."
NU'91 begon vandaag een petitie voor voorrang van zorgmedewerkers in het vaccinatieschema. De beroepsorganisatie van verpleegkundigen en verzorgenden heeft vaker gezegd dat nu de IC's weer vollopen het belangrijk is dat alle verpleegkundigen die met coronapatiënten werken, geprikt kunnen worden.
Demissionair minister De Jonge heeft inmiddels laten weten dat 60-plussers versneld geprikt moeten worden met AstraZeneca. Voor mensen onder de 60 jaar wordt gerekend op een levering van bijna 8 miljoen Pfizer-vaccins, 3 miljoen vaccins van Janssen en 1,4 miljoen vaccins van Moderna, allemaal nog dit kwartaal. Komende week kijkt het RIVM naar hoe het vaccinatiebeleid per groep moet worden aangepast. Het is de bedoeling dat er niet geschoven wordt met het tijdspad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.