RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Voorarrest verlengd van man uit Baarn die verdacht wordt van schilderijenroof Van Gogh en Hals

BAARN/LEERDAM - De 58-jarige man uit Baarn die dinsdag werd opgepakt voor de geruchtmakende kunstroven in Leerdam en Laren, blijft voorlopig vastzitten. De rechter-commissaris heeft zijn voorarrest met veertien dagen verlengd.

De kunstroof in Leerdam was in de nacht van 26 augustus bij museum Hofje van mevrouw Van Aerden. Nadat een achterdeur was opengebroken wisten kunstrovers het doek 'Twee lachende jongens met bierkruik' van Frans Hals mee te nemen. Ze gingen er vervolgens vandoor op een scooter. Het was de derde keer dat het kunstwerk met een geschatte waarde van 15 miljoen euro werd gestolen. Eerder gebeurde dat in 2011 en 1998.

Ook een Van Gogh gestolen
In Laren werd het schilderij 'Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar' van Vincent van Gogh gestolen. Dat gebeurde op 29 maart 2020 bij het Singer Museum. Dit doek uit 1884 was in bruikleen van het Groninger museum.

Beide kunstwerken zijn nog niet teruggevonden. Kunstdetective Arthur Brand, die de kunstroven op de voet volgt, zegt dat de gestolen Van Gogh vermoedelijk twee keer is doorverkocht en nu in handen zou zijn van een man die vastzit voor grootschalige cokehandel. Die zou het schilderij willen gebruiken als ruilmiddel voor strafvermindering. De verdachte in die zaak staat dinsdag voor de rechtbank in Den Bosch.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -