Hoger onderwijs weer open, proef bij musea en besmettingen bij testfestival

PROVINCIE UTRECHT - Stukje bij beetje mogen we steeds meer: de hogescholen en universiteiten maken zich op voor een heropening en ook musea en andere dagjes uit zijn begonnen met tests. Dat het niet overal helemaal goed gaat blijkt ook: bij Fieldlab Evenementen zijn besmettingen. In corona vandaag brengen we je op de hoogte van het coronanieuws uit de regio.

Hoger onderwijs weer open, maar hoe zit dat met zelfstests?

Vanaf 26 april mogen hogescholen en universiteiten weer open. Studenten kunnen dan ongeveer één dag per week naar de instelling. Zelftesten worden daarbij als extra instrument ingezet. De hogescholen en universiteiten bereiden zich voor op de heropening, maar over de distributie van de zelftesten bestaat nog veel onduidelijkheid.
Studenten en medewerkers krijgen de mogelijkheid om zich twee keer per week te laten testen, maar het gebruik van de zelftest is niet verplicht. Daar wordt ook niet op gecontroleerd. De anderhalvemeterregel in de gebouwen blijft van kracht. Dat bleek vorige week uit een brief die door het ministerie van Onderwijs naar de universiteiten en hogescholen is gestuurd.
Hoger onderwijs weer open.
De Rijksoverheid stelt de testen beschikbaar en de instellingen moeten er zelf voor zorgen dat die bij de studenten terecht komen. Maar wordt het dan bezorgen of afhalen? "We zijn nu aan het bedenken hoe we dat gaan doen, en wat het meest efficiënt en veilig is", zegt Maarten Post, woordvoerder bij de Universiteit Utrecht.
Lees hier meer over de heropening van het hoger onderwijs.

Veel vragen over AstraZeneva bij huisartsen

Sinds de eerste berichten over een mogelijk verband tussen het AstraZeneca-vaccin en een zeldzame vorm van trombose wordt de praktijk van de Utrechtse huisarts Nanja Danhof overspoeld met vragen van patiënten. Maar antwoorden, vanuit bijvoorbeeld het ministerie van Volksgezondheid, blijven uit. "Ik heb geen idee wat er nu gaat gebeuren."
Het getouwtrek rondom het AstraZeneca-vaccin duurt al weken. Na twee prikpauzes, een nieuwe evaluatie van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) én een nieuw advies van de gezondheidsraad hakte demissionair minister De Jonge gisteren de knoop door: coronavaccin AstraZeneca gaat alleen nog naar de 60-plussers. Mensen onder de 60 jaar krijgen een ander vaccin.
En dat besluit brengt opnieuw veel onrust met zich mee. "Ik word platgebeld door patiënten, er is veel verwarring, onduidelijkheid over wat er nu gaat gebeuren", zegt Danhof, huisarts in de Utrechtse wijk Kanaleneiland.

Proefballonen bij musea en andere attracties, maar niet iedereen is even blij

Wie er op tijd bij was, kan er vandaag weer even ouderwets opuit. Verschillende locaties die de afgelopen maanden hun deuren gesloten moesten houden, mogen nu eindelijk weer bezoekers verwelkomen in het kader van allerlei proefevenementen.
Bezoekers moeten daar wat voor over hebben, want die test kunnen ze niet doen in een 'gewone' teststraat. Voor bezoekers uit Utrecht betekent dat bijvoorbeeld dat de dichtsbijzijnde speciale teststraat in Maarssen is. Dat is op dit moment zelfs de enige locatie in de hele provincie.
Eindelijk weer naar het museum.
De pilots zijn bedoeld als opmaat naar de 'Tijdelijke wet testbewijzen covid-19'. De wet moet ingaan op 1 mei en door de pilots hoopt het kabinet duidelijk te krijgen of de wet uitvoerbaar is. Niet iedereen is daar op voorhand al enthousiast over.
Zo zegt Paul Balthus, directeur van de Amersfoortse musea Flehite, Mondriaanhuis en Kunsthal KAdE, de hele wet onzin te vinden. Samen met directeuren van andere kleine musea heeft hij ook een brief geschreven aan de fracties in de Tweede Kamer. Hij vreest dat de procedure veel te omslachtig is voor bezoekers van zijn musea. "Als ik in Amersfoort naar het museum wil, moet ik mij eerst in Naarden laten testen." Daarnaast vindt hij een museum ook onvergelijkbaar met bijvoorbeeld een concert.
Meer weten over de proef bij bijvoorbeeld Slot Zuylen? Lees dan hier verder.

Besmettingen bij testfestival Fieldlab

Het gaat niet altijd goed bij de proefevenementen. Tijdens de proeffestivals van Fieldlab Evenementen in Biddinghuizen zijn mogelijk zestien mensen besmet geraakt met het coronavirus. Het gaat daarbij om vier mogelijke besmettingen tijdens het Back to Live Dance Festival op zaterdag 20 maart en om twaalf mogelijke besmettingen tijdens het Back to Live Popfestival op zondag 21 maart.
Voorafgaand aan de festivals moesten alle bezoekers zich laten testen. Na afloop van het dancefestival liet ongeveer 80 procent van de bezoekers weer zicht testen, bij het popfestival was dat 83 procent. Achteraf bleken bij het popfestival twee mensen toch corona te hebben, bij het dancefestival is dat niet duidelijk.
Het is dus helemaal zeker of de besmettingen ook daadwerkelijk ook allemaal op het festival zijn gebeurd. "Het kan een keer gebeuren dat iemand 48 uur voor het evenement nog negatief test, maar alsnog besmettelijk is tijdens het evenement", aldus hoofdonderzoeker Andreas Voss. "Dit heeft ermee te maken dat in deze gevallen de besmetting rondom de PCR-test vooraf heeft plaatsgevonden." Voor nieuwe evenementen wordt gewerkt met zogenoemde 'antigeen sneltesten', die kort voor het evenement afgenomen worden. "Hoe korter de tijd tussen de test en het evenement, des te kleiner het risico dat er iemand besmettelijk doorheen komt."

Besmettingen

Sinds gisteren zijn er 577 nieuwe besmettingen in de provincie Utrecht geregistreerd, minder dan gisteren (616) maar nog wel meer dan het gemiddelde van vorige week (451 per dag).
Dat het nog niet de goede kant op gaat blijkt ook uit de landelijke dagcijfers. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 7716 nieuwe gevallen gemeld, voor een vrijdag het hoogste aantal sinds 8 januari. In de afgelopen week zijn 47.322 positieve tests geregistreerd, gemiddeld 6770 per dag.
Sinds gisterochtend kwamen zes Utrechters met corona in het ziekenhuis terecht. Van een regiogenoot is bekend geworden dat hij is overleden aan het virus. Sterftecijfers worden niet altijd op dezelfde dag geregistreerd, dus die cijfers zijn mogelijk niet actueel.
Het aantal sterfgevallen steeg in heel Nederland met 41, het hoogste aantal in drie weken. Ook hier geldt dat die cijfers niet altijd een actuele weergave zijn. In de afgelopen zeven dagen zijn 158 sterfgevallen geregistreerd, gemiddeld bijna 23 per dag. Dat is nog altijd aanzienlijk minder dan rond de jaarwisseling, bij de start van de vaccinatiecampagne. Toen waren er soms meer dan 150 gemelde sterfgevallen per dag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.