Safia (12) heeft een moeder en een hulpmoeder: 'Het voelt als familie'

IJSSELSTEIN - Oppassen op de kinderen, helpen met de administratie of gewoon een bakkie doen. Sinds vijf jaar helpen ouders elkaar via Stichting Buurtgezinnen regio IJsselstein. Dat het een succes kan zijn, bewijst een koppeling van het eerste uur: moeder Ijja, haar dochter Safia (12) en de zogenoemde 'steunmoeder' Anja kunnen inmiddels niet meer zonder elkaar.
Safia (12) heeft een moeder en een hulpmoeder: 'Het voelt als familie'
In 2016 kwam Ijja (wil niet met haar volledige naam naar buiten) er als moeder alleen voor te staan. Ze ging weg bij haar man, had weinig familie en vrienden in Nederland en leefde van een bijstandsuitkering. "We leefden in armoede. Het was passen en meten om iedere maand rond te komen", vertelt Ijja daarover. Ze deed veel vrijwilligerswerk, maar dat leverde geen geld op.
Om uit de armoede te komen, besloot ze een opleiding te gaan volgen: vijf dagen per week moest ze aan de bak, zonder uitgebreid netwerk. Via Stichting Buurtgezinnen werd ze daarom gekoppeld aan het gezin van Anja van den Berg. Zij wilde graag iets voor een ander betekenen. "Ik vind het leuk om Safia liefde te geven, een warme plek uit school", zegt ze.

Hechte band

In de jaren erna hielp Van den Berg samen met haar man en dochter het gezin van Ijja met van alles, bovenal met de zorg voor Safia op de momenten waarop Ijja moest studeren. "Ik weet nog dat we zijn gaan voetballen; ik vond haar meteen heel aardig", vertelt Safia over de eerste ontmoeting. Ze noemt Anja haar 'hulpmoeder' en zegt over haar: "Ze is heel zorgzaam en behulpzaam. Het voelt als familie."
Van links naar rechts: Anja, Safia, Margret en Ijja
Van links naar rechts: Anja, Safia, Margret en Ijja © RTV Utrecht
Toch was het voor Ijja in eerste instantie niet makkelijk om hulp te vragen. "Het is in het begin best moeilijk om je kind aan iemand anders te geven." Safia ging vaste dagen naar Anja toe. "Ik ben over de drempel gestapt", vertelt ze trots. "Na een tijdje werd het vertrouwd. Nu delen we alles en kunnen we niet meer zonder haar."
Inmiddels zijn we vijf jaar verder en hebben de moeders én Safia dus een hechte band opgebouwd. Safia zit nu op de middelbare school en Ijja heeft een baan bij een supermarkt. De twee zijn uit de armoede en zien Anja en haar gezin eigenlijk alleen nog voor de gezelligheid. Al hebben ze vanwege corona nu vooral belcontact.

Hulp vragen, niet schamen

Stichting Buurtgezinnen ziet in coronatijd echter wel veel andere gezinnen die in de knel komen. Coördinator Margret van Paassen vertelt: "Bij de gezinnen die het al moeilijk hadden, is de spanning veel hoger geworden. Bovendien zien we gezinnen bij wie eerst niet aan de hand was, maar die nu bijvoorbeeld hun inkomen zijn kwijtgeraakt en daardoor veel stress hebben."
Zij schromen soms om aan de bel te trekken. Van Paassen: "Gezinnen zien het soms als falen als je het zelf niet aankunt. Dat is erg jammer, want eigenlijk is opvoeden een zaak van ons samen." Voor ouders die - net als Ijja eerst - zelf geen breed netwerk hebben, zoekt Buurtgezinnen een zogenoemd steungezin in de buurt.
"Gewoon durven, gewoon vragen en niet schamen", is de boodschap die Ijja lezers wil meegeven. "Je moet naar jezelf luisteren en voelen wat beter voor je is. Sommige mensen zeggen: je moet je kind niet overal zomaar achterlaten. Alleen we moeten vertrouwen hebben. Je hoeft er niet alleen voor te staan."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.