RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Kabinet betaalt fabriek die organen en weefsels herstelt, 12 miljoen euro naar regio Utrecht

UTRECHT - Utrechtse instituten krijgen meer dan 12 miljoen euro van het kabinet om mee te werken aan een fabriek voor 'regeneratieve geneeskunde'. Dat hebben de ministers van Economische Zaken en FinanciŽn vanmiddag bekend gemaakt.

Met regeneratieve geneeskunde kunnen artsen falende organen en weefsels herstellen of zelfs volledig vervangen met therapieŽn die zijn gebaseerd op onder meer stamcellen en mini-organen. Daardoor is een levenslange behandeling niet meer nodig. De fabriek met de naam RegMed XB wordt de eerste in zijn soort in Nederland. Het is een samenwerking van onderzoeksinstellingen, overheden, provincies, gezondheidsfondsen en het bedrijfsleven in Nederland en Vlaanderen.

Nationaal Groeifonds
Het geld dat nodig is om de pilotfabriek op te zetten komt volledig uit het Nationaal Groeifonds. Een beoordelingscommissie adviseerde het kabinet maximaal 56 miljoen euro toe te kennen. Ruim 12 miljoen daarvan is bestemd voor UMC Utrecht, de faculteiten Diergeneeskunde en BŤtawetenschappen van de Universiteit Utrecht, het Prinses MŠxima Centrum en het Hubrecht Instituut. Die richten samen een Innovation Center for Advanced Therapies (ICAT) op.

Met de pilotfabriek wordt het mogelijk om materialen als stamcellen en weefsels op grotere schaal te maken. Het werk van de fabriek wordt verdeeld over faciliteiten in de vier deelnemende regio's Eindhoven, Leiden, Maastricht en Utrecht. Volgens het kabinet kan het stelsel van fabrieken behalve chronische ziekten genezen ook het Nederlandse bedrijfsleven stimuleren op de internationale markt. Ook kunnen er medicijnen worden getest zonder daar proefdieren voor in te zetten. De totale bijdrage bestaat uit een toekenning van 23 miljoen euro en nog eens 33 miljoen euro die onder voorwaarden wordt toegezegd.

Koploper in de wereld
De directie van RegMed XB laat weten "enorm blij" te zijn met de investering. "We bouwen zo aan een nieuwe industrie waar we koploper kunnen worden in de wereld", zegt directeur Marianne van der Steen. "We worden een aantrekkelijke vestigingsplaats voor bedrijven uit het buitenland, kunnen start-ups en scale-ups gaan bouwen en we vergroten onze concurrentiekracht. En het levert banen op."

Ook de Nierstichting is verheugd. "Door de toekenning vanuit het Groeifonds kunnen we in de toekomst grotere aantallen patiŽnten helpen en worden kosten bespaard", zegt directeur Tom Oostrom. "Dit biedt de miljoenen mensen wereldwijd met chronische ziekten uitzicht op herstel. Op dit moment richt de gezondheidszorg zich vooral op het bestrijden van symptomen, maar RegMed XB zet in op genezing van ziekten als diabetes type 1, nierfalen, artrose en hartfalen. Deze toekenning brengt dat einddoel een grote stap dichterbij."


De gemeente Utrecht deed met de provincie en omliggende gemeenten ook een beroep op het Nationaal Groeifonds, dat bedoeld is voor investeringen in de Nederlandse economie. Het regionale ov-plan, dat voorziet in twee tramlijnen en een ingrijpende aanpassing van station Utrecht Lunetten, is volgens de ministers echter te duur en niet goed genoeg onderbouwd.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -