RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrecht steekt tonnen in leegstand binnenstad: 'Stille ramp wordt ineens zichtbaar'

UTRECHT - Utrecht investeert het komende jaar samen met vastgoedeigenaren en ondernemers in de binnenstad. Het centrum moet volgens het gemeentebestuur een plek worden waar mensen willen komen en niet alleen willen kopen. Voor wachten op geld uit Den Haag heeft de wethouder geen tijd.

De gemeente pakt vooral de leegstand aan. Door de coronacrisis zijn versneld extra panden leeg komen te staan. "Tot corona had de binnenstad geen last van leegstand", zegt wethouder Klaas Verschuure van Economische Zaken. "Nu gaat het ineens heel hard. Er is een stille ramp aan de gang die ineens zichtbaar wordt."

Steun van ministerie
Leegstand is ook een probleem in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, en in Groningen en Eindhoven. Daarom vragen ze het ministerie van Economische Zaken om financiële steun. Het ministerie heeft al 100 miljoen euro gereserveerd om leegstand in winkelgebieden weg te werken.

Op het lijstje van kanshebbers stonden de zes gemeentes tot nu toe nog niet. "Nu slaat de leegstand ineens veel harder toe dan op andere plekken. Wij moeten daarom snel gaan acteren, anders zijn we te laat", aldus Verschuure, die onlangs in Den Haag nog eens de urgentie benadrukte.

Binnenstad laten bruisen
Utrecht kan de uitkomst niet afwachten en ontwikkelde daarom samen met winkeliers, horeca, musea en vastgoedeigenaren een plan om de binnenstad weer te laten bruisen. Door onder meer het wonen boven winkels te stimuleren, diverse ambachten terug te brengen in het straatbeeld, kunst in panden onder te brengen en vernieuwende retailconcepten te ontwikkelen, denken de initiatiefnemers het oude stadshart weer bruisend te maken. Verschuure: "Wij willen nieuwe functies toevoegen zonder dat ze dominant worden."

De wethouder is bang dat de bordjes te huur op de etalageramen namelijk een domino-effect kunnen veroorzaken. "Een binnenstad die niet bruist, laat ook zijn sporen na in andere economieën", concludeert Verschuure. Hij wil dat bedrijven zich juist blijven vestigen in de Domstad.

Coronacrisis
Het online winkelen had voor Utrecht samen met de vijf andere steden tot de coronacrisis weinig effect. Het wegblijven van toeristen door de pandemie des te meer. In middelgrote steden is het winkelen via internet juist wel een probleem. Dat komt deels doordat het winkelhart van Utrecht bekend staat om relatief veel zelfstandige winkelconcepten. Vooral de straten met overwegend grote winkelketens hebben meer hinder van leegstand.

Utrecht investeert in eerste instantie 400.000 euro in het leegstandsprobleem. Dat bedrag wil de wethouder na de Voorjaarsnota nog aanzienlijk verhogen. Bovendien hoopt hij op een bijdrage van het Rijk. De gemeente trekt samen op met Centrummanagement Utrecht en de Vereniging van Commercieel Onroerend goed eigenaren Utrecht Centrum.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -