RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

RIVM houdt prikken per risicogroep niet meer bij: 'Complex en niet betrouwbaar genoeg'

BILTHOVEN - Het RIVM in Bilthoven weet niet meer hoeveel mensen uit verschillende kwetsbare groepen zijn ingeŽnt tegen het coronavirus, en hoeveel er nog moeten. Het gezondheidsinstituut is deze week gestopt met het bijhouden van de vaccinatiegraad per risicogroep, heeft een woordvoerder aan de NOS bevestigd.

Door die beslissing is nu onduidelijk hoeveel mensen in verpleeghuizen en instellingen een coronaprik hebben gekregen. Ook van mensen met medische risico's is dat niet langer bekend. De vaccinatiegraad per doelgroep stond eerder nog in de wekelijkse RIVM-update van de covid-19-vaccinatiecampagne. Na een dagenlange storing kwam die update vanavond alsnog beschikbaar, maar zonder een aantal belangrijke cijfers. Van alle thuiswonende ouderen zijn per leeftijdsgroep nog wel nieuwe cijfers gepubliceerd.

Volgens het RIVM zijn nu meerdere uitvoerders verantwoordelijk voor het prikken van dezelfde groepen. Het maken van een rapportage is daardoor "te complex en niet betrouwbaar genoeg". Tegenover de NOS erkent het RIVM dat de situatie niet ideaal is, maar dat er totaal geen zicht meer is bestrijdt een woordvoerder. "We doen in verpleeghuizen nu veegrondes voor de laatste prikken, dat doe je alleen als bijna iedereen gevaccineerd is. Maar het klopt dat we daar de vaccinatiegraad voorlopig niet weten."

Het instituut werkt aan een nieuw systeem om de vaccinaties te registreren. Het is technisch klaar, maar nog niet alle betrokken partijen delen hun gegevens. Op dit moment bevat het alleen GGD-cijfers. Inentingen in ziekenhuizen, verpleeghuizen, instellingen en huisartsenpraktijken ontbreken nog. De verwachting is dat het systeem over een aantal weken werkt.

Er komt wekelijks nog wel een totaalcijfer aan eerste en tweede prikken die zijn gezet. Tot en met afgelopen zonden hebben volgens het RIVM 2.057.562 mensen ťťn prik gehad en van hen hebben ook 806.424 mensen de tweede prik al gekregen.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -