Baarn verrast door grote protestmars, Kasteel Groeneveld betreurt demonstratie bij heropening

BAARN - De protestmars van Police For Freedom in Baarn is rustig verlopen. Er liepen 1500 tot 2000 mensen mee in de optocht tegen de coronamaatregelen en voor het behoud van grondrechten.
De politie laat weten dat er twee aanhoudingen zijn gedaan, maar niet vanwege het demonstreren. "Een persoon werd herkend uit een andere nog openstaande zaak, de ander is aangehouden vanwege het gooien van vuurwerk. Dat onderzoeken we verder nog."
Politie in gesprek met de demonstranten.
Politie in gesprek met de demonstranten. © Caspar Huurdeman
De gemeente zegt te zijn verrast door de demonstratie die rond 12.00 uur begon. Burgemeester Röell gaf opdracht om de mars om 14.30 uur te beëindigen. De deelnemers, die geen afstand hielden en geen mondkapjes droegen, vertrokken na een oproep om naar huis te gaan.

Verbod rechter

De rechter verbood de 'mars van verbinding' gisteren in Hilversum. Ook in Apeldoorn was Police For Freedom niet welkom. De demonstranten besloten daarop hun mars in Baarn te houden. Via Facebook en Twitter werden oproepen gedaan en instructies doorgegeven.
De demonstranten verzamelden zich vanmorgen bij Kasteel Groeneveld, dat juist vandaag de deuren opende voor een corona-experiment. De groep splitste daarna voor de protestmars. Een deel werd door de ME tegengehouden op de hoek Van Heemstralaan-Ferdinand Huycklaan en daarna begeleid richting het centrum. Een andere groep liep midden op de Amsterdamsestraatweg, waardoor geen autoverkeer mogelijk was.
De protestmars was te volgen via een livestream.

Gemeente en Kasteel Groeneveld

"Er zijn heel veel mensen op de been, maar het protest verloopt rustig", zei een woordvoerder van de gemeente eerder vanmiddag. Samen met de politie hield Baarn de situatie nauwlettend in de gaten. Het was de gemeente niet duidelijk wat het plan was van de actievoerders omdat er geen contact was met iemand van de organisatie.
Marlo Reeders van de Nationale Monumentenorganisatie zegt tegen de NOS dat ze het "enorm jammer" vindt dat de actie bij Kasteel Groeneveld begon. "We hadden ons verheugd op de tijdelijke openstelling en van alles georganiseerd, inclusief een strijkkwartet dat zou optreden", zegt ze. "Toen ik hier aankwam, ben ik met een aantal van de demonstranten in gesprek gegaan. Het eerste wat ik hoorde was: moet je geen mondkapje op? Nee, zei ik, ik ben getest, omdat ik een monument bezoek."
"Verder kreeg ik dezelfde argumenten te horen die ze ook in e-mails aan ons al hadden verwoord de afgelopen dagen: onze grondrechten zijn in het gedrang, covid bestaat niet. Eigenlijk precies wat alle 25 monumenten die vandaag meedoen aan de testpilot in honderden mails te horen kregen. Onze mailbox is echt ontploft", zegt Reeders. "Dat voelt licht bedreigend."

Grondrechten

Police For Freedom Nederland strijdt met de optocht voor het behoud van grondrechten, zoals vrijheid van meningsuiting en medische vrijheid. In de stoet liepen diverse mensen mee, waaronder militairen met insigne en mensen met witte doktersjassen. Er waren veel gele paraplu's met leuzen en op spandoeken stond onder meer 'stop de lockdown' en 'coronavaccin = vergif'.
Menigte bij Kasteel Groeneveld.
Menigte bij Kasteel Groeneveld. © Caspar Huurdeman
Klimaatactivisten van Extinction Rebellion protesteren vanmiddag op het Domplein in Utrecht. In Amersfoort was gisteravond een Fakkeloptocht tegen de lockdown.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.