Laura (13) mag niet op zeilreis

UTRECHT - De 13-jarige solozeilster Laura Dekker uit Wijk bij Duurstede wordt onder toezicht gesteld van Jeugdzorg voor een periode van twee maanden. Dat betekent dat ze voorlopig niet de wereld over kan met haar boot.
De kinderrechter heeft dit bepaald in de rechtszaak die was aangespannen door de Raad voor de Kinderbescherming. Laura zelf was niet in de rechtszaal aanwezig, haar vader wel.
De advocaat van Laura Dekker, Peter de Lange, is tevreden met de uitspraak van de kinderrechter. Volgens hem verwacht Laura eind van dit jaar alsnog te kunnen vertrekken voor haar zeilreis rond de wereld.
In U Vandaag zei hij dat Laura begrip heeft voor de uitspraak van de rechter, maar dat ze zich er niet bij neerlegd. "Ze ziet nog steeds kansen voor de wereldreis."

ONTWIKKELING

De rechter vindt dat een zeiltocht van twee jaar zóveel afwijkt van wat een gemiddeld 13-jarig meisje meemaakt, zoals lange perioden van windstilte op de oceaan, dat een ernstige bedreiging van Laura's ontwikkeling te verwachten is.
Ook zet ze grote vraagtekens bij Laura's vermogen om met extreme omstandigheden om te gaan.

GEZAG

De ouders van Laura behouden het gezag over hun dochter, die een solo-zeiltocht rond de wereld wil maken. De kinderrechter in Utrecht vindt dat de ouders niet slecht zijn omdat ze de plannen van hun kind steunen, maar ze heeft het gezag wel ingeperkt door Laura voorlopig onder toezicht van Jeugdzorg te plaatsen.
De Raad voor de Kinderbescherming spande de rechtszaak aan, omdat ze het onverantwoord vindt dat het meisje de reis van twee jaar in haar eentje maakt.

ONDERZOEKEN

De voorlopige ondertoezichtstelling geldt voor twee maanden. Half oktober moeten enkele onderzoeken naar de situatie en naar Laura zelf zijn afgerond. De kinderbescherming moet concreet laten zien waarom Laura volgens haar de reis niet zou moeten maken.
Ook heeft de kinderrechter een kinderpsycholoog aangesteld om de zeilster te onderzoeken. Op basis van die onderzoeken bepaalt de kinderrechter eind oktober of Laura langer onder toezicht van jeugdzorg moet blijven.

WIJK BIJ DUURSTEDE

De gemeente Wijk bij Duurstede schrijft Laura vrijdag nog niet uit als inwoner van de gemeente. ,,Bij het onderzoek naar de juistheid van een uitschrijving betrekken we de uitspraak van de rechter, bureau Jeugdzorg en andere betrokken partijen'', aldus een woordvoerster van de gemeente vrijdag.
Het is wel de bedoeling om zo snel mogelijk een beslissing te nemen, vertelt de woordvoerster. Een gemeente heeft het recht om een uitschrijving te weigeren als daar voldoende aanleiding toe is.
Laura wilde zich vorige week uitschrijven uit de gemeente om haar zeiltocht mogelijk te maken. Ze heeft naast de Nederlandse nationaliteit ook de Nieuw-Zeelandse en de Duitse nationaliteit.
De zaak rond Laura wordt gevolgd door de gehele wereldpers. Ook vandaag bij de rechtbank in Utrecht waren er journalisten van over de hele wereld om verslag te doen.

Verslaggever Remco Te Kloese over uitspraak Laura
In gesprek met de advocaat van Laura
Laura (13) uit Wijk mag wereldzeeën niet bevaren
Stilte voor de storm in Wijk bij Duurstede
Media komt massaal af op uitspraak Laura
Verdeelde reacties in haven Maurik op uitspraak
Advocaat: Laura heeft begrip voor uitspraak

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.