Hans Brongers (71) brengt de mooiste fotolocaties van Utrecht in beeld: 'Hier krijg ik nou energie van'

PROVINCIE UTRECHT - Iedereen die zich (door de coronacrisis) op een hobby fotografie heeft gestort, kan vanaf dit weekend zijn hart ophalen. In het net uitgekomen boek 'De mooiste fotolocaties van West-Nederland' staan tips en locaties voor honderden prachtige foto's, allemaal aangeleverd door lokale natuurkenners en fotografen.
Fotograaf Hans Brongers.
Fotograaf Hans Brongers. © RTV Utrecht / Anne-Marie Verhagen
"Wat net wegvloog, dat waren grauwe ganzen", zegt Hans Brongers. "Jaren geleden waren die uitgestorven maar nu begint het haast een plaag te worden". We wandelen bij Het Werk, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in Schalkwijk. Brongers heeft deze locatie gekozen en terecht, want cultuurhistorie en een prachtig stukje natuur komen hier mooi samen. "Als ik denk: wat voor vogel is dat, dan maak ik gauw een foto en ga ik het thuis uitzoeken."
De 71-jarige Hans Brongers is één van de fotografen die meewerkten aan het boek. Hij is zo ongeveer de hofleverancier wat betreft Utrechtse locaties, volgens de uitgever. Brongers heeft zo'n twintig locaties aangeleverd (van de 180) en daar was hij ongeveer een jaar mee bezig.
Een van de vele mooie plaatjes van de fotograaf, van de Lekbrug. Canon 5 D op 100mm; 1/800s bij f/5 ISO 640.
Een van de vele mooie plaatjes van de fotograaf, van de Lekbrug. Canon 5 D op 100mm; 1/800s bij f/5 ISO 640. © Hans Brongers
Als ik het nu vastleg, kunnen mijn kleinkinderen zeggen: kijk dit waren opa's foto's en toen was het nog heel groen hier.
Hans Brongers
De gids kenmerkt zich volgens Brongers door de details. Niet alleen staan de coördinaten van de mooiste plekjes bij de foto's, maar ook de techniek. Wat voor camera, lens of instellingen je het beste kunt gebruiken. "En natuurlijk het tijdstip van de dag waarop de foto het mooist kan zijn".
We wandelen wat verder richting een hekje, één van de locaties die zich volgens Hans goed leent voor een foto.
Hans Brongers in actie...
Hans Brongers in actie... © RTV Utrecht / Anne-Marie Verhagen
...en het eindresultaat. Fujufilm XT3 op 16mm; 1/100s bij f/13 ISO 250.
...en het eindresultaat. Fujufilm XT3 op 16mm; 1/100s bij f/13 ISO 250. © Hans Brongers

Analoge tijdperk

Hans Brongers begon zijn hobby op z'n zestiende. "Dat was nog in het analoge tijdperk. Je moest goed opletten want na 36 foto's was het rolletje vol en dat kostte een hoop geld." Hans groeide op aan de kust in Zuid-Holland. "Ik vind het leuk om andere mensen te laten zien hoe mooi de natuur is. Maar ook vooral, de natuur behouden voor het nageslacht door middel van foto's. Het wordt steeds voller en die mooie natuur wordt steeds kleiner. Als ik het nu vastleg, kunnen mijn kleinkinderen zeggen: kijk dit waren opa's foto's en toen was het nog heel groen hier."
We willen de bunkers natuurlijk ook op de foto hebben en worden het al gauw eens over een goede locatie. Een prachtige oude boom geeft het uitzicht een grillig tintje, terwijl de gele bloemen in het hoge gras alles wat zachter maken. In de verte zien we één van de bunkers, meteen krijgt de foto die we gaan maken een hele ander lading. Klik, die staat erop.
Het fotograferen van de bunker.
Het fotograferen van de bunker. © RTV Utrecht / Anne-Marie Verhagen

Blauwe uurtje

"Als je me vraagt waar krijg je nou energie van? Nou, hiervan!" Het is Hans aan te zien. Hij glundert als hij praat over zijn hobby, wat ook wel een hele mooie is. De verstopte juweeltjes weet hij goed te vinden en dankzij het boek kunnen anderen er ook van meegenieten. Hans heeft nog wel een tip voor fotografen: ga tijdens het blauwe uurtje. Dat is het uur voor de zon opkomt. Als je dan in de natuur bent is alles stil en donker, totdat de dag zich ontvouwt. "Het meemaken van dat moment is geweldig, daar kan ik iedere keer weer van genieten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.