Winkeliers en horeca betreuren uitstel versoepeling lockdown: 'pijn is groot' en 'klap in gezicht'

© RTV Utrecht / Hanna Cammeraat
ZEIST - Winkeliersorganisatie INretail is teleurgesteld over het bericht dat er zeker tot 28 april geen versoepeling komt van de lockdownmaatregelen. De pijn is groot bij winkeliers, zegt de belangenclub uit Zeist, omdat zij ervan overtuigd zijn dat ze veilig klanten kunnen ontvangen.
Eerder leek het erop dat het kabinet op 21 april stappen zou nemen zoals het heropenen van winkels en terrassen, het schrappen van de avondklok en mogelijk het openen van het hoger onderwijs. Maar op basis van de ziekenhuis- en besmettingscijfers vindt Den Haag die datum te vroeg, bleek zondag.
Ook de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is niet blij. "Uitermate teleurstellend en opnieuw een keiharde klap in het gezich van horecaondernemers", aldus de Woerdense KHN in een reactie.
De organisatie vindt het onbegrijpelijk dat "door een falend overheidsbeleid en (opnieuw) een vertraging in het rijksvaccinatieprogramma er na dertien maanden nog steeds nauwelijks stappen worden gezet om de economie weer op gang te brengen".
KHN zegt al maanden aan te geven dat er in deze coronatijd meer mogelijk is, dat de terrassen veilig open kunnen. De organisatie zegt dat recent onderzoek dit aantoont. En dat er ook mogelijkheden zijn om met de KHN-horecaroutekaart de horeca veilig en verantwoord stapsgewijs te openen.

Winkelen op afspraak

Momenteel is er een regeling waarbij publiek kan winkelen op afspraak. Directeur Udo Delfgou van INretail zegt dat zijn organisatie nog moet bestuderen wat er allemaal precies is besloten. "We horen geluiden dat nu per week besloten zal worden of versoepelingen mogelijk zijn in plaats van sowieso drie weken te wachten. We moeten nog horen of dat klopt."
Daarnaast zou INretail graag de regel van tafel hebben dat iemand minstens vier uur van tevoren moet reserveren om te kunnen winkelen. "Een onwerkbare regel. Die hebben ze in België en Duitsland bijvoorbeeld niet."

Studenten willen weer naar college

Het hoger onderwijs moet op 26 april gewoon open, zoals beloofd. De hogescholen en universiteiten langer dichthouden, is onacceptabel, zegt voorzitter Lyle Muns van de studentenvakbond LSVb in Utrecht.
Of het uitstel ook geldt voor het hoger onderwijs, is nog onduidelijk. Hierover verwacht de LSVb dat maandag meer bekend wordt. Maar de LSVb houdt het kabinet aan zijn belofte, zegt Muns. "De sneltesten staan klaar om verspreid te worden. Het is hoe sneller hoe beter, want het schooljaar loopt op zijn einde. Op een gegeven moment is het zomervakantie en dan heeft het geen zin meer."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.