RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Tientallen beroepschauffeurs voeren opnieuw actie in Nieuwegein: 'Stakingsbereidheid wordt steeds groter'

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Tientallen werknemers in het beroepsgoederenvervoer in het hele land leggen vandaag het werk neer voor meer loon en betere arbeidsomstandigheden. Op verschillende locaties vinden sinds 10.00 uur vanochtend manifestaties plaats, waaronder op de hoofdlocatie aan de Ravensewetering in Nieuwegein. Het gaat om een 24-uursstaking
De vorige cao Beroepsgoederenvervoer verliep eind 2019 en werd toen verlengd tot 1 januari 2021. FNV en CNV willen een salarisverhoging van 3,5 procent per 1 januari 2021. Ook moeten de laagste loonschalen binnen drie jaar stapsgewijs worden verhoogd naar minimaal 14 euro bruto per uur.
"De werkgevers willen geen beweging maken en er wordt niet ingegaan op wat de vakbonden eisen", vertelde vrachtwagenchauffeur Henk Zanting uit Amersfoort vanochtend op Radio M Utrecht. "Dit is ver onder de maat voor de waardering die ze wél roepen, maar die we niet krijgen."

Een voorbeeld van wat beter kan is het vervoer van rolcontainers. "Die maken ze steeds zwaarder: er komen steeds meer goederen op. Daar zou eigenlijk een aantal kilo over afgesproken moeten worden, maar dat is nergens geregeld. De schouderklachten en rugklachten van chauffeurs worden steeds erger."

Beluister het gesprek met vrachtwagenchauffeur Henk terug


Corona
Door corona is het werk bovendien lastiger geworden. "Een toiletbezoek is bij veel bedrijven een probleem en eten onderweg is natuurlijk moeizaam. We worden eigenlijk een beetje aan de kant geschoven: we zijn wel een belangrijke sector, maar waardering is er niet."

"Met corona kun je niet massaal bij elkaar komen, maar er is een alternatief voor gezocht omdat de stakingsbereidheid eigenlijk best groot is en steeds groter wordt. Daarom is er op vier verschillende locaties een bijeenkomst. Op die manier moet je actievoeren in deze tijd."

Werkgevers zullen best wat merken van de actie, denkt Zanting. "Het bedrijf waar ik werk moet de planning erop aanpassen: supermarkten kunnen misschien iets leger worden en tankstations misschien iets minder bevoorraad."

Begin deze maand was er ook al een actie in Nieuwegein, maar dat leverde toen niets op. Behalve in Nieuwegein wordt er vandaag ook gedemonstreerd in Zevenbergschen Hoek, Rogat en Weert.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -