Mus (4) uit Utrecht zoekt een corona-proof speelmaatje

UTRECHT - Wie wil het speelmaatje van de vierjarige Mus worden? Mus en de rest van haar gezin zitten in isolatie omdat moeder Irene kwetsbaar is. Ze heeft ernstige astma en daardoor kan Mus niet naar school of met andere kinderen afspreken.
"Het risico is voor mij erg groot", vertelt moeder Irene Kroes. Het gezin zit na overleg met de longarts in zelfisolatie. Daardoor speelt het leven van Mus zich voornamelijk af in en rond het huis. "Dat gaat best moeizaam. Gelukkig hebben we een huis met een fijne tuin en wonen we bij Fort aan de Klop, dus we kunnen wel rondjes lopen."

Vuilniswagen

Het gezin heeft zo min mogelijk contact met anderen. In haar omgeving ziet Kroes dat mensen zich niet goed aan de maatregelen houden, ze vindt het daarom spannend om Mus met anderen te laten spelen. "We proberen haar goed uit te leggen waarom we keuzes maken die we maken. We hebben haar verteld dat mama astma heeft en daarom zieker kan worden van het virus."
Mus is een sociaal kind, zegt Kroes. Ze vindt het dan ook moeilijk om weinig contact te hebben. "Als de vuilniswagen langs komt rijden rent ze naar buiten voor een praatje, of als we op de fiets bij een stoplicht staan zegt ze meteen: hallo, ik ben Mus. We maken ons ook wel zorgen om haar, wat heeft het voor effect op een kleuter als je een jaar lang bijna alleen maar met volwassenen bent?"
Om een speelmaatje voor Mus te vinden plaatste Kroes een oproep op twitter. Ze zoekt een gezin dat ook in zelfisolatie zit zodat Mus veilig kan spelen. "Zodat zij zich geen zorgen hoeft te maken dat ze mama kan aansteken en wij ons geen zorgen hoeven te maken omdat zij niet met andere kinderen kan spelen."
"Dit is een pleister op de wond", zegt Kroes, die ervanuit gaat dat Mus het hele schooljaar mist door de stroperige vaccinatiecampagne. "De beste oplossing is als ik gevaccineerd word, dan kan ze weer naar school."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.