RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

OM: Vrachtwagenchauffeur was met telefoon bezig toen hij op file A12 inreed

1/2
DE MEERN - Een vrachtwagenchauffeur die eind 2017 een zwaar ongeluk met dramatische afloop veroorzaakte op de A12 bij De Meern, was op dat moment bezig met zijn telefoon. Dat werd vandaag duidelijk in de Utrechtse rechtbank waar de 40-jarige chauffeur terechtstond.

Volgens het Openbaar Ministerie reed de chauffeur ook nog eens te hard en heeft hij de dagen voor het ongeluk de rijtijdenwet overtreden door te weinig rust te nemen. Als het aan de officier van justitie ligt, krijgt de man een taakstraf van 200 uur en mag hij anderhalf jaar lang niet rijden. Vooral dat laatste zou grote gevolgen hebben voor de beroepschauffeur.

Slachtoffer overleden
De verdachte had net getankt toen hij op maandag 30 oktober 2017 bij De Meern de A12 weer opreed en voorsorteerde om via de A2 richting Den Bosch te rijden. Het was druk op de weg en hij had hij op dat moment een snelheid van 60 tot 70 kilometer per uur, terwijl de matrixborden 50 aangaven en auto's vůůr hem afremden.

De chauffeur reed in op de file die voor hem ontstond en botste op een gele bestelbus en de zwarte Volvo van een 56-jarige man uit Rotterdam die op weg was naar een tennistoernooi. De Rotterdammer raakte zeer ernstig gewond. Hij liep een dwarslaesie op en moest wekenlang revalideren. Al snel bleek dat de sportieve man levenslang gehandicapt zou blijven.

Acht maanden na het ongeluk overleed het slachtoffer door fatale bloedstolsels in zijn longslagaders. Het OM ging er aanvankelijk vanuit dat dit het gevolg was van het ongeluk, maar volgens artsen is dat niet met zekerheid vast te stellen.

Telefoon
Volgens het OM staat vast dat de chauffeur op het moment van het ongeluk bezig was met zijn mobiele telefoon. Uit onderzoek van het toestel blijkt dat hij WhatsApp opende en een foto maakte van remlichten voor zijn vrachtwagen. Zelf bestrijdt hij dat. Volgens hem had hij bij het tankstation de Spotify-muziekapp geopend en het toestel vervolgens in het dashbordkastje gelegd.

Hij zegt dat hij het snel pakte en een foto maakte toen hij door een bestelbus werd afgesneden en uit alle macht remde. Omdat hij wist dat hij een aanrijding niet kon vermijden, maakte hij een foto als bewijsmateriaal voor de verzekering, beweerde de chauffeur. De bestelbus zou ook het zicht op de matrixborden hebben belemmerd.

 Het ongeluk veroorzaakte een verkeersinfarct rond Utrecht Het ongeluk veroorzaakte een verkeersinfarct rond Utrecht | Foto: Twitter / @ANWBverkeer

Slachtofferrol
De officier van justitie gelooft niets van die verklaring, omdat de chauffeur verschillende handelingen moest uitvoeren om de app te openen en een foto te maken. Volgens haar zag hij eerdere matrixborden over het hoofd toen hij daarmee bezig was en lag dat niet aan de inhalende bestelbus. Tijdens de zitting ontstond wat irritatie, omdat hij geen verantwoordelijk leek te willen nemen voor het veroorzaken van het ongeluk.

Volgens de familie van het slachtoffer was hij vooral bezig om zichzelf een slachtofferrol aan te meten. In een aangrijpende verklaring zei de dochter van de Rotterdammer dat zij maandenlang tevergeefs had geprobeerd om contact met hem te krijgen. Volgens de chauffeur wilde hij juist wel contact opnemen, maar had de politie hem verteld dat de familie dit niet wilde.

Voorwaardelijke straf
De verdediging pleitte voor gedeeltelijke vrijsprraak, omdat de precieze oorzaak van het ongeluk niet helemaal duidelijk zou zijn. De chauffeur zou het andere verkeer juist goed in de gaten hebben gehouden. Het maken van de foto met zijn telefoon zou geen invloed hebben gehad op het onstaan van het ongeluk, omdat hij op dat moment al volop remde en de zware vrachtwagen 70 meter nodig had om tot stilstand te komen.

De advocaat vroeg de rechtbank om het te laten bij een geheel voorwaardelijke rijontzegging, omdat zijn cliŽnt zijn gezin anders niet meer kan onderhouden en zijn schulden niet kan betalen.

De rechtbank doet over twee weken, op maandag 26 april, uitspraak.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -