Arrestatie in 21 jaar oude Utrechtse verkrachtingszaak, DNA-match met 45-jarige man

© Pixabay
UTRECHT - Een 45-jarige man uit Utrecht is aangehouden voor een bijna 21 jaar oude verkrachting. De verdachte werd onlangs veroordeeld voor harddrugsbezit, waarna zijn DNA bleek te matchen met een verkrachting die op 21 juni 2000 plaatsvond aan de Loevenhoutsedijk in Utrecht.
Daarmee lijkt de zaak, die inmiddels een cold case is, volgens de politie alsnog tot een ontknoping te komen. Ook in 2000 werd al uitgebreid onderzoek gedaan. Getuigen werden verhoord en DNA van de vermoedelijke dader kon door de technische recherche worden veiliggesteld. Het DNA-profiel werd vervolgens vergeleken met gegevens in de databank van het NFI, maar toen werd nog geen match gevonden.
Op grond van de Wet 'DNA-onderzoek bij veroordeelden' moeten veroordeelden nu in veel gevallen verplicht celmateriaal afstaan. De Utrechter moest dit ook toen hij werd veroordeeld voor het drugsbezit, waarna alsnog de match ontstond.
De man werd vervolgens aangemerkt als verdachte en aangehouden. Hij ontkent tot nu toe iedere betrokkenheid. De politie laat weten dat onderzoek meer duidelijkheid moet geven over zijn precieze rol in de zaak.
Voor ernstige misdrijven zoals een verkrachtingen geldt geen verjaringstermijn. Het inmiddels 69-jarige slachtoffer is op de hoogte gebracht van de aanhouding.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.