RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Onderzoek cybercrime-zaak gaat nog maanden duren; Amersfoorter mag proces in vrijheid afwachten

AMERSFOORT - Een 22-jarige Amersfoorter die wordt verdacht betrokkenheid bij een omvangrijke phishing- en oplichtingszaak, mag zijn proces in vrijheid afwachten. Dat heeft de rechtbank in Utrecht vandaag beslist.

Robin S. wordt door het OM van verdacht van deelname aan een cybercrime-bende, die voornamelijk oudere bankrekeninghouders heeft misleid en bestolen. Het onderzoek naar de zaak gaat nog maanden duren.

Fraudehelpdesk
De verdachten deden zich bij slachtoffers voor als medewerkers van de fraudehelpdesk van hun bank. Ze waarschuwden de senioren dat hun rekening was gehackt en haalden hen over om hun geld naar een zogenaamd 'veilige rekening' over te maken.

In andere gevallen zou met afgetroggelde inlogcodes zijn ingebroken in de rekeningen van gedupeerden. In de meeste gevallen ging het om vele duizenden euro's. Het Openbaar Ministerie beschuldigde de vijf mannen en een vrouw aanvankelijk van diefstal en witwassen van in totaal ruim vier miljoen euro. Dat bedrag is volgens de advocaten teruggebracht naar zeven ton. Zo'n 200 gedupeerden zouden aangifte hebben gedaan.

Zes verdachten
Ook een 31-jarige verdachte uit Veendam hoorde vandaag dat zijn hechtenis wordt geschorst. De Amersfoorter en hij waren de laatste twee van de groep die nog vastzaten. Belangrijkste reden voor de vrijlating is het feit dat het nog acht maanden gaat duren voor de zaak afgehandeld kan worden. Tot die tijd staan de verdachten onder toezicht van de reclassering en zullen zij zich geregeld moeten melden. Ook mogen zij geen contact met medeverdachte en de slachtoffers hebben.

Het onderzoek naar de zaak wordt door de politie in Amersfoort geleid. Die kwam Robin S. op het spoor, doordat opvallend veel jongeren in de regio hun bankpasjes kwijtraakten. Zij zouden hun bankrekeningen aan de verdachten ter beschikking hebben gesteld om geld van de slachtoffers weg te sluizen. Hij zou bovendien jonge meisjes hebben geronseld en in de problemen hebben gebracht door hun bankpassen te gebruiken.

Zwijgen
De andere vijf verdachten komen uit verschillende delen van het land, onder meer uit Hilversum, Assen en Veendam. Ze zijn tussen de 22 en 31 jaar oud en hebben nog altijd niets willen zeggen over de verdenkingen. Als het onderzoek verder is gevorderd, zouden ze volgens hun advocaten wel verklaringen willen afleggen.

De rechtbank heeft vier dagen gereserveerd voor de inhoudelijke behandeling van de zaak. Die staat gepland voor 8, 9, 10 en 15 december. Het onderzoek naar de verdachten gaat ondertussen door. Omdat het gestolen geld vermoedelijk via het buitenland is weggesluisd, is justitie in verschillende landen gevraagd om bij het omvangrijke financiele onderzoek te helpen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -