Besmettingscijfers lopen op, versoepelstress en prikchagrijn, twee nieuwe vaccinatiestraten

PROVINCIE UTRECHT - Dit is corona vandaag, ons dagelijkse blog over de pandemie. Hier vind je de Utrechtse ontwikkelingen rond de crisis.

Weektrend weer omhoog

In de provincie Utrecht zijn afgelopen etmaal 411 coronagevallen geregistreerd, een daling van 93 ten opzichte van gisteren. De meeste besmettingen werden geteld in de gemeenten Utrecht (115), Amersfoort (48) en Vijfheerenlanden (31).
De trend gaat niet de goede kant op. Het Coronadashboard vermeldt voor het eerst deze maand een stijgend 'Groeigetal' (7,2 procent) voor onze regio. Dit percentage geeft weer of in de afgelopen zeven dagen meer of minder mensen positief zijn getest op corona dan in de zeven dagen ervoor.
Landelijk zijn 6757 besmettingen gemeld. Dat zijn er 1497 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve tests wel. Afgelopen week werden gemiddeld 7157 positieve tests per dag geregistreerd, 4 procent meer dan de week ervoor. In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 2582 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren 2517), van wie 794 op de IC (gisteren 788).
In de provincie Utrecht kwamen er gisteren 10 ziekenhuisopnames bij. Dit is de huidige stand van zaken.

UMC Utrecht: nu niet versoepelen

Het versoepelen van de coronaregels leek vorige week nog zo dichtbij, maar het demissionair kabinet heeft vandaag beloofd de piek van de derde golf af te wachten. En dat betekent voor de een teleurstelling en voor de ander opluchting.
Bij het UMC Utrecht vinden ze de terughoudendheid van het kabinet goed, want daar is het nog alle hens aan dek. "De verpleegkundigen die hier een marathon lopen, willen ook graag een koud biertje drinken op het terras of lekker winkelen, maar de realiteit is dat de IC vol ligt en de besmettingscijfers oplopen."
UMC opgelucht na uitstel versoepeling coronamaatregelen

Terrassendiscussie

Intussen doen de burgemeesters in het Veiligheidsberaad vandaag opnieuw een appèl op het kabinet om de terrassen te openen. Zij geven aan dat in hun gemeentes mensen steeds vaker en massaler de natuur en stadsparken intrekken en dat dit steeds lastiger is te handhaven.
Sharon Dijksma, burgemeester van Utrecht, trekt de terrassendiscussie breder. Zij wil net als onder anderen de andere burgemeesters van de grote steden dat ook bijvoorbeeld dierentuinen opengaan om meer mogelijkheden in de buitenruimte te bieden.
De oproep van de burgemeesters van grote steden om terrassen te heropenen, krijgt overigens wel bijval van verschillende andere Nederlandse ziekenhuizen.

Knuffelen, hier mag het weer

Coronanieuws = slecht nieuws. Meestal. Maar soms zijn er ook wel fijne berichten. Zo mag er bij een vaccinatiegraad van 80 procent weer geknuffeld worden in zorgcentra. Voorwaarde is dat de bezoeker in kwestie ook een prik heeft gehad óf negatief is getest. We gingen langs bij Hof van Batenstein in Vianen, waar bewoners met smart op dit moment hebben gewacht.
Eindelijk weer knuffelen in verzorgingshuis Vianen

Zoo, dat gaat snel

De proefopening van dierentuinen is populair. Ouwehands Dierenpark in Rhenen start woensdag als eerste dierenpark. Ook donderdag, zaterdag en zondag zijn negatief geteste bezoekers welkom. De kaartjes voor het weekend zijn al uitverkocht. Woensdag zit bijna helemaal vol en ook voor donderdag zijn al tijdslots uitverkocht. Ouwehands mag 2000 bezoekers per dag binnenlaten. Vanmiddag waren er nog een paar honderd tickets beschikbaar.

Squash Utrecht over pilot: 1 geweigerd en 1 afmelding

Stephan Patz van Squash Utrecht kijkt terug op een druk weekend. Voor het eerst in een paar maanden mocht hij weer mensen ontvangen omdat de locatie deel uitmaakte van de pilot-evenementen van de overheid. "We hebben in totaal 160 mensen blij kunnen maken."
Verslag van testpilot squashbaan (zaterdag 10 april)
Voor de pilot-evenementen moeten deelnemers zich maximaal 40 uur van tevoren laten testen via Testenvoortoegang.nl. Bij een negatieve test mogen ze naar binnen. En dat werkte wel, zag Patz dit weekend. "We hebben in totaal 160 mensen blij kunnen maken. Eén iemand moesten we weigeren want die had zich per ongeluk laten testen bij een locatie van de GGD. En we hadden één afmelding van iemand die positief uit de test kwam."

Verbeterpuntjes

Verbeterpuntjes waren er wel, aldus Patz: "Ongeveer 20 tot 30 procent van de bezoekers had de app nog niet gedownload, maar had alleen de negatieve test in de mail. Die moesten de app ter plekke nog even downloaden. Dat kostte 30 seconden." En Patz hoopt dat er snel meer testlocaties bij komen. "Wat ik veel hoorde van leden is dat ze de testlocatie ver weg vonden. De dichtstbijzijnde was in Maarssen. Voor studenten zonder auto is dat een grote moeite."
We zien dit als een overbruggingsperiode tot iedereen gevaccineerd is.
Stephan Patz, Squash Utrecht
Wat de squashbaan betreft, was het dus een succesvol experiment. Maar Patz hoopt wel dat een tijdelijke is. Patz: "Een groot deel van de bezoekers zegt 'dit is leuk voor nu en ik wil het eens in zoveel tijd best doen, maar niet structureel.' We zien dit als een overbruggingsperiode tot iedereen gevaccineerd is."

Vaccinatiestraten in Woerden en Breukelen

In Woerden is in het voormalige hoofdkantoor van Campina een priklocatie geopend. Ook in Breukelen wordt vanaf morgen gevaccineerd. Dat gebeurt in de Stinzenhal aan de Broekdijk Oost 28. In totaal zijn er nu zeven vaccinatiestraten in onze provincie.

425.000 euro voor De Parade

De zweefmolen, de stille disco en de theatertenten; De Parade lijkt even heel ver weg. Er was vandaag wel goed nieuws voor het rondreizende festival. Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag maken in totaal 425.000 euro vrij om De Parade te behouden. Dat geld komt zowel uit coronasteunpakketten als uit reguliere cultuurbegrotingen.
De Parade in Utrecht.
De Parade in Utrecht. © RTV Utrecht
De Parade krijgt normaal gesproken geen subsidie. Daarom kwamen de organisatoren vorig jaar niet in aanmerking voor steun van de vier grote steden en van het ministerie. Nu komt de steun er dus alsnog, want de steden noemen De Parade "een belangrijk grootstedelijk platform voor talentontwikkeling en podiumkunsten".

Mus zoekt speelmaatje

Wie wil het speelmaatje van de vierjarige Mus uit Utrecht worden? Het meisje zit met haar gezin in isolatie omdat moeder Irene kwetsbaar is. Ze heeft ernstige astma en daardoor kan Mus niet naar school of met andere kinderen afspreken. Lees hier het hele verhaal.
Ga jij spelen met Mus?
Ga jij spelen met Mus? © Privéfoto

Van alle krant druk om sneller te vaccineren

De ziekenhuizen, het bedrijfsleven, de politiek, de horeca; vanuit vrijwel alle sectoren klinkt een steeds luidere roep om tempo te maken met het vaccineren. De Landelijke Huisartsen Vereniging deed vandaag een oproep om zo snel mogelijk met een oplossing te komen voor risicogroepen onder de 60 jaar. Zij komen niet meer in aanmerking voor het vaccin van AstraZeneca.
Afgelopen weekend berichtte RTV Utrecht over de 42-jarige Linda, die al weken wacht op een coronaprik omdat ze overgewicht heeft en acht medicijnen gebruikt. "Als ik corona krijg is het wellicht einde verhaal. Ik heb een longprobleem, hoge bloeddruk, een trage schildklier en ik slik antipsychotica", vertelde ze in een interview.

Kuipers blij met prikuitstel, maar kritisch op AstraZeneca-besluit

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg ( LNAZ), is blij met het advies van de Gezondheidsraad om de tijd tussen de eerste en de tweede coronaprik te verlengen zodat er genoeg vaccin is om meer mensen de eerste prik te geven. "Fantastisch, goed nieuws", was zijn eerste reactie. Het kan zelfs leiden tot "aanzienlijk" minder opnames, schat Kuipers.
Bepaald minder lof heeft de ziekenhuisbaas voor het advies van de Gezondheidsraad om het vaccin van AstraZeneca wegens bepaalde zeldzame bijwerkingen alleen nog maar aan 60-plussers te geven. Dat noemde hij "onbegrijpelijk, echt onbegrijpelijk" en hij heeft nog geen collega gehoord die het wel snapt, vertelde hij.
Kuipers, zelf geprikt met AstraZeneca, zou het geen gek idee vinden om het vaccin ter beschikking te stellen aan mensen die er zelf om vragen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.