Man die bewaarders molesteerde in PI Nieuwegein is tbs'er die wachtte op opname in kliniek

© PI Nieuwegein
NIEUWEGEIN - De gedetineerde die afgelopen Nieuwsjaarsdag twee bewaarders ernstig heeft toegetakeld in de PI in Nieuwegein, wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van poging tot moord en zware mishandeling. De man is een tbs-veroordeelde die in de gevangenis wachtte op opname in een kliniek.
Dat werd bekend tijdens de eerste inleidende zitting in de rechtbank in Utrecht. De verdachte was daar zelf niet bij. Hij liet zich vertegenwoordigen door zijn advocaat.

Mes en hete olie

De 27-jarige Jose N. stak op 1 januari een van de bewaarders met een mes meerdere keren in zijn bovenlichaam. Ook gooide hij hete olie naar hem. Het slachtoffer liep daardoor drie steekwonden op, met een klaplong en gebroken rib als gevolg. Daarnaast had hij derdegraads brandwonden op zijn borst en hals.
De andere bewaarder werd door N. zwaar mishandeld. De gevangene ging bovenop hem zitten, pakte zijn hoofd vast en drukte zijn duimen in de ogen van de bewaarder. Die liep daardoor bloedingen in zijn oogbollen en een beschadigde traanbuis op, zegt het OM. Over de aanleiding is verder nog niets bekendgemaakt.

Goede jongen

Volgens advocaat Oliver Much is zijn cliënt recent tot tbs veroordeeld in een andere zaak en zat hij in de PI in Nieuwegein in afwachting van opname in een gesloten kliniek. Dat verhoogde volgens de advocaat het risico dat er iets fout zou gaan. Waarvoor zijn cliënt eerder is veroordeeld wilde hij niet zeggen. Hij heeft geprobeerd om hem overgeplaatst te krijgen, maar dat kon niet in verband met de veiligheid.
Jose N. zou in elk geval geen kwade opzet hebben gehad om de twee bewaarders iets aan te doen, zegt de advocaat: "Hij is in wezen een goede jongen met wie het psychisch heel, heel erg slecht gaat." Volgens Much is het lastig contact met zijn cliënt te krijgen en is het de vraag of hij in de rechtszaal heel veel gaat zeggen.

Opnieuw naar PBC

Het is de vraag hoe het nu verder moet met de zaak. Het onderzoek is volgens het OM in principe afgerond, maar er zijn nog veel vragen over de psychische toestand van de verdachte. Hij is eerder in het Pieter Baan Centrum (PBC) geobserveerd en de officier van justitie wil het rapport dat de deskundigen toen over hem hebben opgesteld nogmaals laten bestuderen door een forensisch psychiater en psycholoog.
Maar volgens advocaat Much moet zijn client opnieuw in het PBC worden opgenomen, omdat hij eerder niet goed aan de observatie meewerkte. Hij zou hebben gezegd dat hij dat nu wel wil doen. Volgens Much is observatie noodzakelijk om te kunnen bepalen wat er met N. moet gebeuren. De officier van justitie lijkt het daarmee eens te zijn, maar wil de beoordeling van het eerdere onderzoeksrapport nog even afwachten.
De rechtbank had al gepland om deze zaak op 24 juni inhoudelijk te behandelen. De kans is groot dat het OM in plaats daarvan een nieuwe opname in het PBC zal vorderen. De zaak zal dan zeker vele maanden worden vertraagd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.