Omwonenden vangen bot, camping Doornseweg in Leusden stap dichterbij

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
LEUSDEN - De bezwaarschriftencommissie van de gemeente Leusden gaat niet mee in het verzoek van omwonenden om de geplande camping aan de Doornseweg op te heffen. Volgens omwonenden had het kampeerterrein allang uit het bestemmingsplan gehaald moeten worden, maar volgens de commissie heeft het college juist gehandeld door groen licht te geven voor een duurzame camping op het perceel.
De omwonenden verzetten zich al langer tegen het verdwijnen van de camping, omdat zij vrezen dat het gedaan is met hun rust als het zover komt: "Wij krijgen een klein dorp in onze achtertuin", stelde buurman van het terrein Jack Brandsen eerder al. "Binnen onze mogelijkheden doen wij er alles aan om de zorgen te ondervangen, bijvoorbeeld door het instellen van een stiltezone en een strenge selectie bij de toewijzing van jaarplaatsen", reageerden initiatiefnemers Maartje van der Weide en Jan Hoogstraten daarop.
In de zomer van vorig jaar waren de omwonenden al woest omdat er volgens de gemeente 56 chalets op het terrein mochten komen. Eind september vorig jaar bleek dat een ambtenaar voor haar beurt had gesproken, en dat er slechts een paar chalets mogen komen.

'Gemeente verloor wijzigingsbevoegdheid in 2013'

Het meningsverschil draait in de kern om een cruciale passage in het bestemmingsplan van 2003. Het toenmalige gemeentebestuur nam daarin op dat als de uitbater van het terrein zou vertrekken, de bestemming 'camping toegestaan' van de plankaart gehaald moest worden en het stuk grond niet langer als kampeerterrein gebruikt kon worden.
Echter, het college stelt dat het zijn wijzigingsbevoegdheid verloor nadat de beheersverordening het bestemmingsplan in 2013 verving. Nadat Stichting Vakantiefaciliteiten Militairen (VAFAMIL) hun camping een paar jaar geleden verliet, kon de gemeente de campingbestemming dus naar eigen zeggen niet meer van de plankaart halen.

Raad van State

De bezwaarschriftencommissie is het daarmee eens, en stelt bovendien dat de omwonenden die minimaal 293 meter van het terrein wonen niet als 'belanghebbenden' gezien kunnen worden. Wat betreft de rust meent de commissie dat het "niet aannemelijk is dat zij gevolgen van enige betekenis zullen ondervinden van de met de camping verband houdende verkeersbewegingen".
Het college legt het besluit binnenkort voor aan de gemeenteraad, die nog voor of tegen het advies van de commissie kan stemmen. De omwonenden, die eerder al dreigden met een gang naar de Raad van State, kunnen nog in hoger beroep gaan.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Daan Bleuel van de Leusder Krant.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.