Verhuizing RIVM naar Utrecht opnieuw vertraagd door hogere eisen en corona

© RTV Utrecht / Joep ten Have
BILTHOVEN/UTRECHT - De verhuizing van het RIVM naar een nieuw pand in Utrecht is nog eens vijftien maanden tot anderhalf jaar vertraagd. De oplevering van het gebouw liep al eens drie jaar vertraging op, omdat het ontwerp niet voldoende trillingsvrij zou zijn voor laboratoriumapparatuur. Nu is de verwachting dat het pand mede als gevolg van de coronacrisis op zijn vroegst eind volgend jaar kan openen.
Aan de bouw van het nieuwe complex wordt al sinds de zomer van 2014 gewerkt. In november 2017 gaf minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) het startsein voor de bouw. Sindsdien zijn de eisen voor laboratoria zoals het RIVM die laat bouwen verder verscherpt.
Daar kwam de coronapandemie nog bovenop, schrijft minister Tamara van Ark (Medische Zorg) maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Het complex, dat ook het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) zal huisvesten, komt op het Utrecht Science Park.
Zo lang de nieuwe locatie nog niet klaar is, willen het RIVM en CBG hun huidige bedrijfsruimtes blijven huren, aldus Van Ark. De praktische en financiële gevolgen daarvan, brengt het ministerie nog in kaart.
FVD-voorman Thierry Baudet had om de informatie gevraagd. Hij wees erop dat de bouwplaats dicht bij de drukke snelweg A27 en een tramlijn ligt. Hij wierp daarbij ook vragen op over de gevolgen die de trillingen hebben voor de veiligheid van het laboratorium. Van Ark verwacht na het zomerreces met meer informatie te komen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.