Amersfoorter bruidsfotograaf voert wereldtop aan: 'Ik doe het écht voor het bruidspaar'

© Bas Uijlings
AMERSFOORT - Bas Uijlings mag zich de beste trouwfotograaf ter wereld noemen. De Amersfoorter heeft de prestigieuze wereldwijde fotografiewedstrijd van OneEyeland gewonnen. De jury vond het portfolio van Uijlings het beste, en daarmee houdt hij de wereldtop onder zich.
Deze onderscheiding kwam niet geheel onverwachts. Vorig jaar werd Bas vierde in dezelfde competitie. "Ik ben enorm trots op mijn team en heel dankbaar dat we zulke mooie momenten mogen vastleggen, precies wat we het liefste doen."
De locaties verschillen. De ene keer op een exotische plek, de andere keer op de piste.
De locaties verschillen. De ene keer op een exotische plek, de andere keer op de piste. © Bas Uijlings

Locaties met een verhaal

Een goede trouwfoto is niet zomaar gemaakt. Het komt geregeld voor dat het bruidspaar en de fotograaf ver uit elkaar staan, omdat het echtpaar bijvoorbeeld in een grot staat. Om toch met de stellen te kunnen praten, gebruikte hij vroeger een portofoon. "Nu gaat dat anders, de bruidegom volgt instructies op via de telefoon in zijn broekzak." Daarmee is een stuk makkelijker om instructies te geven.
Over het creëren van een persoonlijk tintje in zijn foto's: Bas weet er alles van. De shoot op de top van een enorme rots, bracht de bruid terug bij haar herinnering. Vroeger als kind speelde ze op deze rots. "Door emoties en verhalen vast te leggen, zorg je voor unieke foto's."
"Door het vastleggen van een verhaal, zorg je voor unieke foto's."
"Door het vastleggen van een verhaal, zorg je voor unieke foto's." © Bas Uijlings
Er is veel concurrentie, maar Bas onderscheidt zich door zijn werk te blijven vernieuwen. "Doordat ik al twaalf jaar fotografeer en ervaring heb opgebouwd, weet ik wat voor elementen er goed werken in foto's en kan ik experimenteren." In de nabewerking is er van alles mogelijk, wat er voor zorgt dat je nog nét wat langer naar de foto blijft kijken.
"Ik probeer te experimenteren, dit kan ook in de nabewerking."
"Ik probeer te experimenteren, dit kan ook in de nabewerking." © Bas Uijlings
Die éne miniseconde waarin er iets onverwachts gebeurd in een shoot, kan het verschil maken en zorgen voor een gave foto.
Bas Uijlings, fotograaf
Een goede voorbereiding is het halve werk, toch valt niet alles tot in de puntjes te plannen. Er zijn dan momenten die hem altijd zullen bijblijven. Bijvoorbeeld die keer dat de jurk van een bruid niet helemaal was wat ze er van verwacht had: "Door een communicatiefoutje met de leverancier van de jurk voor de bruid, werd deze oranje met witte details in plaats van andersom." Dit zorgde voor een kleurrijk portret, een echte eyecatcher.
"Als er iets onverwachts gebeurd in een foto, kan dat het verschil maken."
"Als er iets onverwachts gebeurd in een foto, kan dat het verschil maken." © Bas Uijlings
Een mooie bruidsfoto blijft wel een kostbare aangelegenheid, niet iedereen kan de soms duizenden euro's in een keer ophoesten. Sommige klanten leggen maandelijks een bedrag opzij en laten het boeket en de taart weg. En los van het feit dat het zijn broodwinning is, doet het Uijlings ook wat. "Het idee dat mensen doelbewust sparen voor een bruidsreportage vind ik waanzinnig. In dat geval hechten mensen meer waarde aan herinneringen op langere termijn."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.