Basisschool Houten stuurt 357 kinderen naar huis vanwege oplopend aantal coronabesmettingen

Archief.
Archief. © Stocksnap, Pixabay
HOUTEN - De 357 leerlingen van basisschool De Vlinder in Houten zitten de komende dagen thuis vanwege een corona-uitbraak op de school aan de Bloesemtuin. Door een stijgend aantal besmettingen, en het feit dat veel van de kinderen met corona een broertje of zusje op school hebben zitten, moest een groot deel van de school in quarantaine. Daarop werd besloten iedereen online les te gaan geven. Directeur Lenneke Baas. "Het was geen makkelijk besluit."
Schooldirecteur Baas zag het vorige week opeens de foute kant opgaan met het aantal besmettingen. "We hebben vorige week in één klas 11 besmettingen gehad met kinderen die geen klachten hadden. Dat vonden wij als leerkrachten en ouders erg spannend. Toen bleek dat van die elf kinderen in zes verschillende klassen broertjes of zusjes hebben gezeten waar ook kinderen besmet bleken. Die klassen moesten toen ook in quarantaine."
In overleg met de GGD werd besloten om ook de zusjes en broertjes van kinderen die besmet zijn thuis te houden tot ze negatief getest waren. Dat leidde tot een situatie waarbij er meer kinderen thuis moesten blijven dan er naar school konden, legt Baas uit. "Zeven van de veertien groepen moeten verplicht in quarantaine. Dat zou betekenen dat van de zeven groepen die wel naar school gaan de helft er niet is omdat ze een broertje of zusje zijn van iemand die in quarantaine zit."
Dan kunnen we beter met z'n allen online les geven zodat we alle kinderen van goed onderwijs kunnnen voorzien en niet maar een kwart.
Lenneke Baas, directeur De Vlinder in Houten
De school besloot toen alle kinderen naar huis te sturen zodat docenten zich konden richten op online lesgeven. Baas: "Dan kunnen we beter met z'n allen online lesgeven zodat we alle kinderen van goed onderwijs kunnen voorzien en niet maar een kwart." De broertjes en zusjes van besmette leerlingen zitten nu in schoolquarantaine en geen thuisquarantaine, benadrukt de schooldirecteur. Ze kunnen dus wel naar buiten maar mogen niet naar school. Zo hoopt de school de kruisbesmetting tussen kinderen te stoppen zodat iedereen snel weer naar school kan.
Het was geen makkelijk besluit. Kinderen horen op school te zitten en hun vinger op te kunnen steken als ze extra hulp nodig hebben.
Lenneke Baas, directeur De Vlinder in Houten
Want uiteindelijk is lesgeven via de computer niet ideaal, aldus Baas. "Het was geen makkelijk besluit. Kinderen horen op school te zitten, hun klasgenootjes te zien en hun vinger op te kunnen steken als ze extra hulp nodig hebben. We zijn in het online onderwijs wel heel gericht bezig met wat kinderen nodig hebben. Er worden niet alleen klassikale lessen gegeven maar we werken juist veel in kleine groepjes. Zo kan het groepje dat op meetkunde uitvalt een andere instructie krijgen dan het groepje dat juist op breuken iets extra's nodig heeft. Zo bedienen we iedereen het beste."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.