Ramadan in Kanaleneiland: voedselpakketten en iftarmaaltijden voor wie het moeilijk heeft

© RTV Utrecht / Peter Huting
UTRECHT - De ramadan begint vandaag. Het is een maand van vasten, bezinning en verbinding voor moslims. Net als vorig jaar zijn de coronamaatregelen van kracht. Samenzijn is dus een ingewikkeld onderwerp. Het is niet mogelijk in grote aantallen, maar wel in gedachten, zegt Karim Ennahachi, wijkvader in het Utrechtse Kanaleneiland.
Hij coördineert samen met een jonge groep vrijwilligers een actie voor voedselpakketten en iftarmaaltijden voor behoeftigen in de wijk. Het is een burgerinitiatief voor wijkbewoners die tussen wal en schip vallen omdat ze bijvoorbeeld net te veel inkomen hebben voor de voedselbank. Ook mensen met schulden of mensen die geen verblijfsvergunning hebben komen in aanmerking.
"Het is niet alleen voor moslims, maar voor alle mensen in Kanaleneiland die het nodig hebben. Soms helpen we ook noodgevallen net buiten de wijk, maar we kunnen niet de hele stad bedienen", aldus Karim, die ook oproept om voedsel te doneren. Daarnaast wordt de iftar georganiseerd, de maaltijd die direct na zonsondergang wordt genuttigd in de vastentijd. Tussen half zeven en acht uur kunnen pakketten worden opgehaald met inachtneming van de coronaregels. Niet-moslims uit de wijk zijn ook welkom.
De ramadan is de negende maand in de islamitische kalender. Moslims gedenken dat de profeet Mohammed de eerste van de openbaringen ontving die samen de Koran vormen. Van zonsopkomst tot zonsondergang mag er niet gegeten en gedronken worden. Zowel 's ochtends vroeg als 's avonds na zonsondergang wordt er vaak uitgebreid gegeten met familie, vrienden of buren. Alleen gaat dat niet door alle coronamaatregelen, zoals beperkt bezoek mogen ontvangen en de avondklok.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.