RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Zonnepanelen voor Amersfoorts veld nog steeds vast in Suezkanaal

AMERSFOORT - De zonnepanelen die Amersfoort van stroom moeten gaan voorzien, laten nog even op zich wachten. Ze liggen op het containerschip Ever Given. Dat schip lag bijna een week vast in het Suezkanaal en is inmiddels in beslag genomen door Egypte. Het land wil zo een schadeclaim van 900 miljoen euro afdwingen.

"Het is gewoon pech", zegt René van der Borch tot Verwolde. De directeur van Profin Green is wel wat gewend in zijn carrière, maar dit kan toch wel weer worden toegevoegd aan het rijtje bijzondere gebeurtenissen. Voor de planning is dit funest. Zeker 23.000 zonnepanelen liggen op het schip en dus niet op het zonneveld in Amersfoort waar ze horen.

Het zonneveld aan de Maatweg zou in de eerste week van juli klaar zijn. "Ik denk dat het nog wel 5 of 6 weken duurt voor het schip in Nederland is. Daarna moeten ze nog stuk voor stuk getest worden en dan kunnen ze pas richting Amersfoort. Als je de tijd die het kost om de panelen te installeren meerekent, kan je uit gaan van nog 8 weken vertraging."

Averij grosse
De zonnepanelen zijn officieel nog niet van Profit Green, dat worden ze pas als ze van het schip af zijn in Rotterdam. Daar is Van der Borch tot Verwolde blij mee, want doordat de eigenaar van het schip averij grosse heeft ingeroepen, moeten ladingeigenaren meebetalen aan de schade. Averij grosse houdt in dat bij noodsituaties de scheepsvervoerder de kosten kan delen.

Geen averij grosse voor Van der Borch tot Verwolde dus, maar het kost hem alsnog veel geld. "Het loopt naar de 2 ton, ja dat is balen."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -