RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Meeste coronaboetes in Utrecht, Nieuwegein en Bunschoten en reservering voor museumkaartjes nu mogelijk

PROVINCIE UTRECHT - In Utrecht, Nieuwegein en Bunschoten werden de meeste coronaboetes uitgeschreven, een huisartsenclub durft om juridische redenen niet af te wijken van het AstraZeneca-advies en er kan gereserveerd worden voor de musea die meedoen aan de pilot-evenementen. In Corona Vandaag zetten we al dit coronanieuws even voor je op een rijtje.

Meeste coronaboetes in Utrecht, Nieuwegein en Bunschoten
Agenten hebben in Utrecht, Nieuwegein en Bunschoten de meeste coronabekeuringen uitgeschreven van alle gemeentes in deze provincie. Dat blijkt uit cijfers die de politie vandaag naar buiten brengt.

In heel Nederland werden er 112.975 bonnen uitgedeeld voor het negeren van de coronamaatregelen. In de meeste gevallen ging het om het negeren van de avondklok. 64 procent van de boetes ging naar mensen die op straat waren terwijl dit niet mocht.

De datajournalisten van Localfocus hebben de cijfers van de politie in een handig kaartje gezet. Hieronder kan je zien hoeveel boetes er in jouw gemeente zijn uitgeschreven.In deze provincie werden de meeste bekeuringen uitgeschreven in Utrecht (4596), Nieuwegein (661) en Bunschoten (238). Dat laatste dorp heeft relatief veel boetes vergeleken met het aantal inwoners. Per 1000 inwoners werden er in het vissersdorp zo'n 11 boetes uitgeschreven. Dat is meer dan in Nieuwegein (10,4 boetes per 1000 inwoners) en iets minder dan in Utrecht (12,9 per 1000).

'Juridisch te riskant om AstraZeneca aan mensen onder de 60 te geven'
De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) in Utrecht adviseert huisartsen om het AstraZeneca-vaccin niet te geven aan mensen onder de 60 jaar.

De Gezondheidsraad gaf eerder hetzelfde advies na bijwerkingen bij een kleine groep, vooral jonge, mensen. Dat advies bracht nogal wat teweeg. Zo liet de Inspectie Gezondheidszorg weten dat huisartsen die samen met een patiŽnt besluiten om het vaccin toch toe te dienen niet in overtreding zijn.

Een patiŽnt kan bijvoorbeeld het vaccin toch willen omdat hij of zij de mogelijke kans op complicaties minder erg vindt dan de gevolgen van een eventuele coronabesmetting. Iemand van 50 met een longaandoening kan bijvoorbeeld het vaccin toch willen en de eventuele bijwerkingen op de koop toenemen.

Je loopt risico's op het gebied van aansprakelijkheid. Wat als er onverhoopt toch iets gebeurt? Dan kan dat consequenties hebben."
Woordvoerder Landelijke Huisartsen Vereniging

Maar de Utrechtse huisartsenvereniging vindt het te riskant voor een huisarts om op eigen houtje het AstraZeneca voor te schrijven. Een woordvoerder legt uit: "Er is overheidsbeleid geformuleerd door de minister en als je daar willens en wetens van afwijkt dan maakt je dat mogelijk juridisch kwetsbaar. Je loopt risico's op het gebied van aansprakelijkheid. Wat als er onverhoopt toch iets gebeurt? Dan kan dat consequenties hebben."

Museumkaarthouders kunnen kaartje reserveren voor museum
Wordt het een bezoekje aan het Spoorwegmuseum in Utrecht? Of toch een bezoek aan het Bonnefanten in Maastricht of Slot Loevestein? Voor de eigenaren van een Museumkaart valt er vandaag wat te kiezen. Zij kunnen een kaartje reserveren voor een bezoek aan een van de 17 musea die meedoen aan de serie pilot-evenementen van de overheid.

De pilot-evenementen bestaan uit een serie experimentele openingen van sportlocaties, musea, pretparken en andere openbare locaties. Doel is om te oefenen met het nieuwe systeem. Dat werkt als volgt: deelnemers moeten maximaal 40 uur van tevoren een negatieve coronatest halen. Daarna krijgen ze een QR-code. Die kan worden gescand bij de ingang van het evenement. Op deze manier kon Squash Utrecht dit weekend al zo'n 160 sporters ontvangen.

Vanaf volgende week openen de deelnemende musea drie dagen de deuren. In totaal zijn er 37.000 kaarten beschikbaar voor 17 musea waaronder dus het Spoorwegmusem en het Bonnefanten in Maastricht. Maar ook het Groninger Museum, het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, Museum Prinsenhof in Delft en Slot Loevestein doen mee. Reserveren voor een van de musea gaat via de website museum.nl/pilotsneltesten.

(Iets) minder besmettingen, wel relatief veel ziekenhuispatiŽnten
Bij het RIVM kwamen de laatste 24 uur 455 meldingen binnen van een nieuwe besmetting met het coronavirus. Dat is minder dan er de afgelopen zeven dagen gemiddeld per dag bijkwamen. Gemiddeld werden er elke dag 486 nieuwe gevallen gemeld. Maar het aantal ziekenhuispatiŽnten vandaag is met acht wel weer aan de hoge kant. Vooral omdat er twee dagen geleden al elf nieuwe ziekenhuispatiŽnten bijkwamen en afgelopen donderdag zelfs eenentwintig.

De meeste nieuwe coronabesmettingen kwamen de afgelopen 24 uur binnen uit Utrecht (109), Amersfoort (54) en Nieuwegein en Stichtse Vecht (allebei 37 nieuwe besmettingen).

In heel Nederland werden er 6797 nieuwe gevallen geregistreerd, 82 meer dan de dag ervoor. Gekeken over de hele week is er een stijging in het aantal coronabesmettingen te zien, na een dip rond Pasen toen er minder werd getest. In zeven dagen werden er 51.000 nieuwe gevallen gemeld. Dat is zes procent meer dan in de week ervoor.

In zeven dagen tijd werden 1700 mensen met Covid-19 opgenomen in het ziekenhuis. Dat is vergelijkbaar met de week ervoor.

Negatief corona-effect te zien bij schooladviezen groep acht
Kinderen die vorig jaar in groep acht van de basisschool zaten, hebben een lager advies voor de middelbare school gekregen dan de achtstegroepers in de jaren ervoor. Dat komt volgens het CBS doordat hun eindtoets niet doorging vanwege de corona-uitbraak. Het advies kon niet naar boven worden bijgesteld.

De daling is vooral te zien bij meisjes. Ook springt in het oog dat hoe lager het inkomen van de ouders is, hoe lager het gemiddelde advies van de kinderen uitkomt, concludeert het CBS.

Het jaar ervoor kreeg bijna een kwart van alle kinderen een hoger advies dankzij de eindtoets.

'Door mijn scheiding raakte ik alles kwijt': Voedselbank start campagne
Schaamte wordt het vaakst genoemd als reden voor mensen om niet aan te kloppen bij de voedselbank, terwijl hulp vaak een eerste stap vooruit is. Daarom start de landelijke vereniging van voedselbanken vandaag een campagne: 'Niks om je voor te schamen'.

De komende maanden lopen er diverse spotjes mee op de radio. Ook op sociale media zal de campagne veel te zien zijn.

De voedselbanken verstrekten afgelopen coronajaar wekelijks etenswaren aan 40.000 huishoudens. Ze willen met de campagne laten zien dat iedereen afhankelijk kan worden van hulp.

Marktkooplui naar Den Haag voor protestactie
Marktkooplui voeren vandaag actie in Den Haag omdat ze hun niet-essentiŽle producten nog altijd niet mogen verkopen op de markt. Alleen etenswaren zijn toegestaan terwijl de detailhandel wel open is.

Marktkooplui voelen zich genegeerd en zijn vanuit Harmelen met zo'n 40 verkoopwagens naar het Malieveld vertrokken.

Volgens de ondernemers kunnen zij veilig op de markt staan, omdat ze goed afstand kunnen houden en in de buitenlucht staan.

Scholieren doen eindexamen in gebouw bedrijfspand
Leerlingen van het Corderius College in Amersfoort, die eindexamen VWO doen, kunnen daarvoor terecht in een kantoorgebouw. Ze zullen gebruik maken van ruimtes in het pand van Royal HaskoningDHV. Daar is ruimte zat nu veel mensen thuiswerken en directeur Anton van der Sanden werkt dus graag mee: "Het is prettig om als bedrijf in deze voor iedereen zware tijden een bijdrage te kunnen leveren aan de samenleving."

In het gebouw van de school is het dringen om iedereen een plekje te geven met de anderhalvemeterregel en dus is het Corderius College blij om van de kantoorruimte gebruik te kunnen maken. Zo kunnen VWO- leerlingen op voldoende afstand hun examens maken.

De eindexamens beginnen op 17 mei. Eerder kregen HAVO-leerlingen van de school al les op kantoor.

Nieuwe pand van RIVM nog niet klaar voor oplevering
De verhuizing van het RIVM van Bilthoven naar een nieuw pand op het Utrecht Science Park is weer vertraagd. De oplevering van het gebouw liep al eens drie jaar vertraging op omdat het ontwerp niet trillingsvrij zou zijn.

Nu is de verwachting dat het pand, onder meer vanwege de coronacrisis, op zijn vroegst eind volgend jaar kan openen. Dat is dan zo'n anderhalf jaar later dan gepland.

De bouw van het nieuwe complex op het Utrecht Science Park begon eind 2017.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -