RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Mogelijke Van Gogh-heler uit Amersfoort duikt op in gekraakte coke-chats

AMERSFOORT - Peter Roy K. uit Amersfoort blijft voorlopig in de gevangenis als verdachte van drugshandel. K. is de man die ook genoemd wordt in de geruchtmakende zaak van de gestolen Van Gogh uit het Singer Museum in Laren.

De Amersfoorter staat terecht in Breda omdat hij een criminele organisatie zou hebben geleid die zich bezighield met cocaïnehandel. Ook wordt hij verdacht van wapenbezit. Boodschappen die hij via een versleutelde berichtendienst stuurde zijn gekraakt en kunnen bijdragen aan het bewijs dat hij in cocaïne handelde, zei de officier van justitie vandaag bij de rechtbank in Breda.

Kunstdetective Arthur Brand, die onderzoek doet naar gestolen schilderijen, meldde in februari dat K. met de politie onderhandelde over het werk 'Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar'. Dat schilderij van Vincent van Gogh had het Singer in bruikleen van het Groninger Museum en verdween vorig jaar bij een inbraak.

Justitie verdenkt K. van heling van het schilderij, maar hij wordt nog niet vervolgd. In de ontcijferde berichten wordt volgens zijn advocaat Cristian Flokstra de Van Gogh genoemd. "Daarom denken ze dat hij hem heeft."

Vorige week werd een 58-jarige man uit Baarn opgepakt in de zaak. Die zou behalve bij de diefstal in het Singer ook betrokken zijn met de roof van een schilderij van Frans Hals uit museum Hofje van mevrouw Van Aerden in Leerdam. Onduidelijk is nog of informatie die K. heeft gegeven leidde tot de politieinval in Baarn.

De rechtbank in Breda reageert op 4 mei op de beschuldiging van advocaten dat het kraken van de berichtendienst onrechtmatig was. "Justitie pleegde computervredebreuk bij onze cliënten, nog voor er een verdenking was", stellen ze.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -