Opluchting maar ook vragen nu buitenschoolse opvang weer open mag

© Robin van Lonkhuijsen
PROVINCIE UTRECHT - De buitenschoolse opvang gaat vanaf maandag weer helemaal open. Voor de bso's gaan dezelfde coronaregels gelden als voor basisscholen. Dat wil onder meer zeggen dat kinderen onderling geen anderhalve meter afstand hoeven te bewaren.
Voor het personeel geldt die regel wel. Als op een opvanglocatie één iemand in de groep besmet raakt, moet de hele groep in quarantaine.Tot nu toe was de bso alleen geopend voor kinderen van wie de ouders een cruciaal beroep hebben, of kinderen die het thuis lastig hebben.

Opgelucht

Stichting Ouders en Onderwijs in Utrecht komt op voor de belangen van ouders en is opgelucht nu de bso's weer open mogen: "We zijn er heel erg blij mee", vertelt directeur Lobke Vlaming. "Ouders zaten toch nog vaak in de knel. De bso leek namelijk met het open van de scholen en kinderopvang wel vergeten omdat het grootste leed opgelost was. Maar voor veel ouders is het nog steeds lastig om hele werkdagen te draaien", legt ze uit.
Wel heeft de stichting nog een paar vragen. "Wat gaat er straks gebeuren als er toch een kind corona heeft? Er zitten veel kinderen van verschillende klassen op de bso, moet dan iedereen in quarantaine? Op zulke vragen hebben we nog geen antwoord."
Ook de branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang in Utrecht noemt het goed nieuws dat de bso weer open mag. "Kinderen ontwikkelen zich door te spelen met andere kinderen. Zij hebben maandenlang zonder die stimulerende en speelrijke omgeving van de kinderopvang moeten doen, die hun structuur en uitdaging biedt. Daar hebben we ons soms ook best zorgen om gemaakt", zegt Loes Ypma.
Voor ouders was het ook ontzettend ingewikkeld om thuis te werken en ook nog onderwijs en zorg te combineren
Loes Ypma
Tegelijkertijd zorgt de heropening van de opvang voor schoolgaande kinderen ook voor veel opluchting bij ouders, ziet Ypma. "Voor ouders was het ook ontzettend ingewikkeld om thuis te werken en ook nog onderwijs en zorg te combineren. Dat heeft bij best wel veel ouders tot stressvolle situaties geleid. Dus het is goed dat er nu weer ruimte is voor ontspanning."
Naast kinderen en ouders zijn ook de pedagogisch medewerkers erg blij met het nieuws. "Zij hebben de kinderen natuurlijk echt gemist al die maanden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.