Utrechtse oproep aan informateur: meer en snellere treinen naar Duitsland

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - De treinverbinding tussen de Randstad, Arnhem en het Duitse metropoolgebied Rhein-Ruhr moet sneller, betrouwbaarder en frequenter worden. Dat schrijven onder meer de provincie Utrecht en de regio Foodvalley in een brief aan Herman Tjeenk Willink, de informateur van het nieuwe kabinet.
Ook de metropoolregio's Amsterdam en Arnhem-Nijmegen, de provincie Gelderland, Euregio Rijn-Waal, de NS en reizigersvereniging Rover scharen zich achter de brief. Ze schrijven dat nu nog heel veel autokilometers worden gereden en zakenvluchten gemaakt, terwijl de trein een prima en klimaatbestendiger alternatief is.
Momenteel rijdt eens in de twee uur een snelle intercity vanuit Nederland naar Frankfurt. Overstappen naar andere bestemmingen in Duitsland is zeer tijdrovend. Op het traject tussen de Randstad en het Ruhrgebied rijden ook nog eens veel verschillende soorten treindiensten, die allemaal een andere snelheid aanhouden. Duitsland is bezig om in Duisburg een spoorknooppunt te bouwen voor snel internationaal treinverkeer en Nederland zou daar nu op moeten aansluiten, vinden de briefschrijvers.
De provincie Utrecht en de regio Foodvalley (samenwerkingsverband van gemeentes in de Gelderse Vallei, waaronder Veenendaal, Rhenen en Renswoude) wijzen er bovendien op dat er de komende jaren heel veel woningen tussen de Randstad en de grens gebouwd gaan worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.