Zwaaistenen vrolijken zorgcentrum op: 'Zwaait er eindelijk iemand terug, zo fijn!'

AMEIDE - Rondom zorgcentrum Open Vensters in Ameide prijken sinds kort een paar vrolijke stenen in de grond. Zwaaistenen, welteverstaan, die iedereen zou moeten uitnodigen naar de bewoners te zwaaien. En dat lijkt écht te werken. "Het vrolijkt iedereen in een zwaai op."
Met zwaaihanden in de aanslag zit Adrie van der Vliet-Mes (85) voor het raam, in haar zorgcentrum in Ameide. "Nu we die stenen om het huis hebben liggen, let ik er wat extra op", zegt ze. "Voor je het weet, begint er weer iemand naar ons te zwaaien. Nou, da's toch prachtig. Zwaait er eindelijk iemand terug, zo fijn!"
Misschien ontwikkel ik wel zwaaimaatjes, ofzo. Lijkt me super
Adrie, bewoonster Open Vensters
De zogenoemde zwaaistenen bestaan al een tijdje, maar vliegen steeds meer het land over. Voor de beeldvorming: het is een stoeptegel met een gekleurd zwaaiend handje erop. De Nederlandse bedenkers hopen dat het contact tussen mensen bevordert. Precies de reden dat Open Vensters ze graag wilde hebben, vertelt coördinator Welzijn, Linda van Houten. Het zorgcentrum kreeg de stenen daarom gesponsord door lokale bedrijven.
"Het is voor het sociale effect", aldus Van Houten. "En: dat mensen die voorbij lopen er plots aan denken éven hun hand op te steken. We zien hoe dat onze mensen opvrolijkt. Zo'n zwaai lijkt misschien iets kleins, het is tenslotte ook gewoon gratis, maar het tovert wel een glimlach op de gezichten."
Zeker in coronatijd was het niet altijd even gemakkelijk, voegt Maria de Lorijn toe. Haar team Welzijn zag hoe mensen zich soms onmerkbaar eenzamer gingen voelen. "In het begin van corona kwamen mensen nog wel bewust voor het raam staan om even te zwaaien, een steuntje in de rug te bieden. Maar hoe langer corona duurde, hoe minder dat contact bleef. Enerzijds logisch, natuurlijk. Anderzijds is het voor bewoners juist fijn om dat contact - al is het op afstand - te behouden."
De Lorijn hoopt dat de zwaaistenen niet alleen goed zijn voor de vrolijkheid, maar ook voor de hersenactiviteit van de bewoners. "Ja, dat klinkt misschien een beetje gek, hè? Desondanks denken we dat het werkt. Mensen zijn tenslotte weer even kort in beweging, zwaaien enthousiast terug. En ze onthouden bijvoorbeeld ook wie er steeds voorbij komt."

'Ouderwets'

Bewoonster Adrie zwaait ondertussen vrolijk verder. "Doet me een beetje aan vroeger denken, weet je dat? Toen hadden we een boot. En bootmensen weten: je zwaait naar andere bootmensen. Klinkt wat ouderwets, maar daar verlang ik echt weer naar. Dat komt op deze gekke manier dus weer terug. Misschien ontwikkel ik wel zwaaimaatjes, ofzo. Lijkt me super."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.