IJsselsteiner (45) krijgt celstraf voor sekschats met virtueel meisje van 14

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
IJSSELSTEIN - Een 45-jarige IJsselsteiner die op een chatwebsite in de val werd gelokt door pedojagers, is tot een celstraf veroordeeld. Volgens de rechtbank in Utrecht is hij schuldig aan grooming, omdat hij probeerde het vertrouwen te winnen van een 14-jarig meisje met het doel haar seksueel te misbruiken.
De rechtbank legde hem daarvoor tot 8 maanden cel op, waarvan 3 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Aan het vonnis zijn een heleboel voorwaarden verbonden die moeten voorkomen dat de man opnieuw in de fout gaat.

Roosje en de pedohunters

Het Openbaar Ministerie verdacht de man van een poging om ontucht te plegen met een (virtuele) minderjarige en eiste een langere celstraf, maar daar ging de rechtbank niet in mee. Volgens de rechters is niet bewezen dat hij daadwerkelijk seks met het meisje zou gaan hebben. Daarnaast bestond het meisje niet echt, maar chatte de IJsselsteiner in werkelijkheid met volwassen mannen.
De verdachte wisselde vorig jaar seksueel getinte chats uit met het meisje 'Roosje'. Toen hij op 26 oktober met haar afsprak bij het busstation in het centrum van IJsselstein, werd hij niet opgewacht door een jong meisje maar door zeven mannen die zich pedohunters noemden. Zij filmden hem en zetten de beelden op internet. Er ontstond vervolgens een opstootje waar de politie op afkwam. Die besloot de zaak nader te onderzoeken.

Toezicht en controle

De rechtbank wil voorkomen dat de man opnieuw de fout in gaat. Hij komt onder toezicht van de reclassering en moet meewerken aan behandeling. Ook mag hij geen activiteiten ondernemen waarbij hij in contact komt met minderjarigen, zoals begeleidingsactiviteiten voor de kindervakantieweek en dergelijke.
De man moet zich van de rechters onthouden van seksueel getinte contacten met en over minderjarigen en moet wegblijven van sites en apps waar dat gebeurt. Hij zal daarom ook zijn computers, telefoons en andere apparatuur moeten laten controleren. De reclassering zal daarom ook bij hem op huisbezoek komen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.