Visdeurbel ruim 32.000 keer ingedrukt: 'Maar ik kan niet voor elke vis open doen'

UTRECHT - De eerste visdeurbel ter wereld is pas twee weken in gebruik en nu al razend populair. Het aantal bezoekjes aan de site staat op meer dan 735.000 en er is ruim 32.000 keer aangebeld. En niet alleen in Utrecht of Nederland wordt er naar de live onderwaterbeelden gekeken: zelfs in de Verenigde Staten, Rusland en Australië kijken ze mee.
Sluiswachter Rashied Saeedi weet als geen ander hoe populair de site is. Dagelijks krijgt hij tientallen mensen met vragen bij zijn sluiswachtershuisje. "Ze willen weten waar de camera hangt, of ik een knop heb om de deur mee open te doen en of het tóch geen grap is."
De visdeurbel is een succes: al 32.000 keer werd er aangebeld. Maar moest de sluiswachter ook zo vaak opendoen?
De gemeente kondigde de visdeurbel in maart aan. Veel Utrechters twijfelden toen of het geen 1-aprilgrap was. Maar een week later werd de site gelanceerd en sindsdien keken meer dan 175.000 mensen naar de live onderwaterbeelden bij de Bemuurde Weerd.
De visdeurbel is bedoeld om de migratie van vissen te bevorderen. In het voorjaar trekken ze door de Oudegracht richting de Kromme Rijn om daar eitjes te leggen. Maar omdat er in het vroege voorjaar nog weinig boten zijn, blijft de sluis vaak lange tijd dicht en kunnen de vissen niet verder.
De visdeurbel moet dat oplossen. Op de site kun je kijken of er veel vissen voor de sluis liggen. Als dat het geval is, mag je op de digitale bel drukken. Vervolgens krijgt de sluiswachter een seintje en bij veel vissen doet hij de deur open.

Sluis moet handmatig open

Dat betekent - gelukkig voor Rashied - niet dat hij nu al 32.000 keer de sluis heeft moeten openen. Dat zou volgens hem ook onmogelijk zijn. "Deze sluis is 220 jaar oud, een monument", vertelt hij terwijl hij aan het wiel draait. Langzaam gaat de linkersluisdeur open. "Je moet hem handmatig openen, en dat kan niet voor elke vis."
Rashied en Anne bij de sluis.
Rashied en Anne bij de sluis. © RTV Utrecht / Carmen Nelissen
Daarom hebben de sluiswachters, sinds de site live is, twee min of meer extra vaste momenten ingesteld waarop de deuren open gaan. Zo krijgen de vissen de gelegenheid om 9.00 uur 's ochtends en om 20.30 uur 's avonds de doortocht te maken. En mocht het overdag opvallend druk zijn, dan laten ze die vissen er ook nog even door.
Sitebezoekers kunnen ook een foto maken als ze een vis zien.
Sitebezoekers kunnen ook een foto maken als ze een vis zien. © Visdeurbel.nl
Met zulke vast momenten zijn de livebeelden niet per se meer doorslaggevend. Maar volgens Anne Nijs betekent dat niet dat de onderwatercamera overbodig is. Ze is als stadsecoloog bij het project betrokken en heel enthousiast over wat ze allemaal op beeld voorbij ziet zwemmen. "Baarzen, snoeken, een winde, misschien een paling. Ik wist niet dat er zo veel vissen door Utrecht zwemmen. Dat is voor mij ook wel een eyeopener."
Wat er precies in de Utrechtse wateren zit, wil Anne nog grondig onderzoeken. "Door alle aandacht zijn we daar nog niet helemaal aan toegekomen." Volgens de stadsecoloog komen er de komende weken nog wel andere soorten voorbij. Ze raadt vooral aan om 's avonds rond de schemering te kijken. "Dan zijn de vissen het meest actief."
Volgend jaar weer, zou ik zeggen!
Anne Nijs
Rashied werkt al twaalf jaar als sluiswachter en nooit eerder hoefde hij de deur voor vissen open te doen. Maar ook hij is ondertussen groot fan geworden van de deurbel. "Als ik hier zit, dan houd ik het bijna de hele dag in de gaten."
Hij realiseert zich nu dat er zich "een hele ander wereld" onderwater afspeelt met "veel levende wezens die naar de andere kant willen". En precies die bewustwording is een belangrijk onderdeel van het project.
Daarom blijft de camera nog hangen tot in ieder geval eind mei. Daarna is de vismigratie grotendeels voorbij. Bovendien is dan ook het vaarseizoen goed op gang gekomen. Dat betekent dat de sluisdeuren sowieso vaker opengaan om alle bootjes erdoorheen te laten. Maar wat Anne betreft, is de visdeurbel nu al een groot succes. "Volgend jaar weer, zou ik zeggen!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.