Drukte bij opening Fieldlab Cafés in De Beurs

UTRECHT - Het Fieldlab-experiment met de cafés in Utrecht is begonnen. Burgemeester Sharon Dijksma en staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken waren bij de opening in De Beurs, die vanmorgen veel media-aandacht trok.
Bij het persmoment was vooral aan het begin te druk. Er werd geen afstand gehouden, wel werden mondkapjes gedragen. De gemeente laat in een reactie weten dat er in de communicatie vooraf wel degelijk aandacht is besteed aan het naleven coronaregels door vertegenwoordigers van media. Ook is er volgens een woordvoerder een streng toegangsbeleid gehanteerd en was er een hek en route. "Als de instructies dan nog niet worden opgevolgd, is daar weinig aan te doen." Gedurende het experiment zelf is het voor de pers niet mogelijk om de cafés binnen te bezoeken. Het is wel mogelijk om vanaf buiten verslag te doen.
Burgemeester Dijksma.
Burgemeester Dijksma. © RTV Utrecht
De coronapilot duurt tot en met komende zaterdag. De horecazaken die meedoen zijn Hofman, de Beurs, Ubica, VinVin en 't Oude Pierement. Tijdens de proef bekijkt TNO hoe de bezoekers en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Een negatief coronatestbewijs is een vereiste om binnen te komen. De cafés gaan open van 12.00 uur 's middags tot 22.00 uur 's avonds in tijdsblokken van twee uur. Drieduizend bezoekers doen de komende dagen mee.
Het experiment wordt georganiseerd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de gemeente Utrecht, Koninklijke Horeca Nederland ( KHN), de Horeca Alliantie en TNO. Met de proef wordt informatie verzameld die kan helpen om de horeca te heropenen. De uitkomst is geen voorwaarde, maar alleen ondersteunend bedoeld.
Veel pers.
Veel pers. © RTV Utrecht
Ook Ouwehands Dierenpark in Rhenen gaat vanaf vandaag open voor publiek. Net als bij de Utrechtse kroegen moeten ook hier bezoekers zich vooraf laten testen. Alle reguliere coronamaatregelen, zoals de anderhalve meter en mondkapjes dragen in binnenruimtes gelden in het park. Ouwehands maakte zich al lange tijd sterk voor een heropening. De dierentuin stelt dat de looplijnen corona-proof ingericht kunnen worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.