Datalek bij bestrijden sluipverkeer Westbroek

© Google Streetview
WESTBROEK - Er is een datalek ontdekt in een controlesysteem tegen sluipverkeer aan de Korssesteeg in Westbroek. Een onderzoeksjournalist van het radioprogramma Argos heeft dit geconstateerd en de gemeente De Bilt op de hoogte gesteld.
Het datalek betrof een bestand met duizenden beelden van verkeerscamera's op verschillende locaties in het land, waaronder de spitscamera tegen sluipverkeer in Westbroek. Het fotobestand was zonder autorisatie toegankelijk via een webserver. De beelden kwamen uit de periode tussen 2017 en 2021. De wettelijke gebruiks- en bewaartermijn werd daarmee overschreden.
Op de beelden waren kentekens, locaties en tijdstippen te zien van voertuigen die de Korssesteeg passeren. Kentekens worden gekwalificeerd als persoonsgegevens en vallen onder de Europese Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), waarvoor de gemeente verantwoordelijk is.
Volgens de leverancier was er sprake van een instellingsfout. Op 7 april is dit gewijzigd en daarmee is een einde gemaakt aan het datalek. Hoewel het privacy-risico voor de kentekenhouders volgens de gemeente beperkt is, doet De Bilt een dringend verzoek aan de leverancier om alle foto's na de wettelijke gebruikstermijn te vernietigen.
Wethouder Landwehr is niet te spreken over de gang van zaken. "We zijn enorm teleurgesteld in de betrouwbaarheid van het verkeerscontrolesysteem van onze leverancier. We hebben vooraf duidelijke afspraken gemaakt over de informatiebeveiliging en die afspraak is geschonden. Als gemeente staan we ervoor de privacy van onze inwoners of bezoekers aan de gemeente te beschermen. Dan is het een hard gelag als blijkt dat een ogenschijnlijk betrouwbare partner dit in zijn processen niet naleeft."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.