Marktkooplui eisen in kort geding heropening alle kramen: 'Non-food bestaat voor de regering niet'

Danish Pande is nu niet welkom op het Vredenburg met zijn kraam met dameskleding
Danish Pande is nu niet welkom op het Vredenburg met zijn kraam met dameskleding © Eibert ten Hove
PROVINCIE UTRECHT - Ook kramen die andere artikelen dan levensmiddelen verkopen kunnen veilig worden toegelaten op markten. Dat vindt de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel. De CVAH heeft een kort geding aangespannen tegen de Staat, dat vanmorgen dient.
Op markten mogen nu alleen kramen open die eten en drinken verkopen of drogisterijartikelen, die ook als essentieel worden gezien. Maar andere marktkooplieden worden geweerd om coronabesmettingen tegen te gaan. De angst is dat het te druk wordt tussen de kramen. De CVAH noemde de maatregel eerder onzinnig, omdat besmettingsrisico's buiten lager zijn dan binnen.
Gisteren tijdens de persconferentie kwam er opnieuw geen goed nieuws voor de markt. Ze mogen nog niet volledig open en wanneer dat wel weer mag is afwachten. "De non-food is er niet blij mee, dat is logisch", zegt Ankie, de marktmeester van de markt op het Vredenburg in Utrecht. Zij kan ook niet toestaan dat een non-foodkraam wel opent op haar markt. "Wij hebben uit te voeren wat ons opgelegd wordt, dat is het punt."
Food en non-foodverkopers zijn het met elkaar eens: de markt moet snel weer helemaal open.
Food en non-foodverkopers zijn het met elkaar eens: de markt moet snel weer helemaal open. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij

Thuiszitten

Door de regels zitten volgens de CVAH zo'n vijfduizend ondernemers noodgedwongen thuis. Eén van hen is Dinesh Pande. Hij verkoopt dameskleding en is sinds december niet meer op de markt op het Vredenburg geweest. Van de persconferentie gisteravond verwachtte hij weinig. "Het is elke keer hetzelfde liedje. Er wordt veel beloofd, weinig nagekomen en wij zijn weer niet genoemd. De non-food bestaat voor de regering niet."
Dat gevoel heeft Ton Verdaasdonk ook. Hij staat normaal gesproken met een kraam met horloges op het Vredenburg. Volgens hem kan de markt op woensdag prima open, want zo druk is het niet meer. Daar had meer aandacht voor moeten zijn, vindt hij.

Meer actie

Gisteren voerden marktkooplui actie op het Malieveld in Den Haag om aandacht te vragen voor de problemen in de sector, maar dat had de afgelopen maanden vaker moeten gebeuren, vindt Ton. "Er moet door de marktorganisatie veel meer actie gevoerd worden. Het is geen goedkope club, daar betaal je je eigen helemaal suf aan en ze doen niks voor je. Er moet gewoon elke week actie gevoerd worden."
Marnix mag zijn kraam met kaas wel openen. Hij doet goede zaken in coronatijd, maar hij mist zijn collega's wel. "Als markt wil je graag compleet zijn, om een compleet aanbod voor de consument te hebben en op deze manier is dat er niet. Dus dan gaan je gedachten uit naar de non-foodcollega's, want het is dramatisch om zo lang thuis te zitten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.