RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

OM verdenkt man die 16-jarig meisje neerstak in Montfoort van poging tot moord

1/2
MONTFOORT/IJSSELSTEIN - De man die op 10 januari een 16-jarig meisje uit IJsselstein heeft neergestoken in het naburige Montfoort, wordt door het Openbaar Ministerie poging tot moord dan wel doodslag ten laste gelegd. Dat maakte de officier van justitie bekend tijdens de eerste inleidende rechtszitting in de zaak.

De 35-jarige verdachte Abulgasim O. is een Soedanese statushouder. Volgens de officier van justitie heeft de verdachte het meisje meerdere keren met een mes in haar buik, rug en been gestoken en heeft hij haar ongelooflijke schade toegebracht, zowel lichamelijk als psychisch. Over de toedracht van de steekpartij is verder niets bekend gemaakt.

Het slachtoffer heeft eerder gezegd dat ze vanuit het niets door de man werd gestoken toen ze 's nachts om 1.00 uur over de Wederiksingel fietste. Kort daarna werd de verdachte aangehouden op de Waterviolier, vlakbij de plaats van het steekincident.

Meer bedreigingen
Abul O. wordt er door het OM ook nog van verdacht dat hij tijdens het incident een vriendin van het neergestoken meisje met een mes bedreigde en daarnaast nog twee andere personen heeft bedreigd. Hij wordt op dit moment onderzocht door een forensisch psycholoog en psychiater.

De verdachte was zelf niet bij de eerste zitting aanwezig. Hij werd vertegenwoordigd door advocaat Jan Hoens. Die vroeg de rechtbank om zijn cliŽnt te laten observeren in het Pieter Baan Centrum. Volgens Hoens is het lastig om O. te beoordelen via gesprekken achter coronaschermen. Hij komt uit de Soedanese regio Darfur waar ze een lastig dialect spreken, waardoor er volgens de advocaat ook moeilijk een tolk te vinden is.

Kans op herhaling
Opname in het Pieter Baan Centrum zou volgens de verdediging nodig zijn om O. goed te kunnen observeren in zijn omgang met anderen en om te bepalen welke behandeling hij nodig heeft om herhaling te voorkomen. Volgens Hoens heeft zijn cliŽnt ook zelf aangegeven dat hij behandeld wil worden, zodat dit niet nog een keer gebeurt.

De rechtbank vindt het echter nog te vroeg om opname in het PBC te bevelen, mede omdat dit vanwege de lange wachtlijsten heel veel vertraging zal opleveren. Ook willen de rechters het advies van de andere deskundigen afwachten. Dat wordt begin mei verwacht. Naar aanleiding daarvan kan altijd nog worden besloten of observatie nodig is.

 Stil protest na steekincident Stil protest na steekincident | Foto: RTV Utrecht

Slachtoffers
Namens de slachtoffers en hun familie was vandaag alleen advocaat Richard Korver in de rechtszaal aanwezig. Een van de slachtoffers volgde de zitting via een videoverbinding. De advocaat vroeg de aanwezige pers om de naam van het neergestoken meisje buiten de media te houden en de familie rust te gunnen. Verder had hij op dit moment nog niets te melden.

De steekpartij zorgde voor veel onrust en verontwaardiging in de Montfoortse gemeenschap. Mede omdat het de tweede keer in korte was dat een dergelijk incident in het stadje aan de Hollandse IJssel plaatsvond. Boze inwoners trokken naar het gemeentehuis aandacht te vragen voor de veiligheid in Montfoort.

Lees ook: Protest in Montfoort na steekincident met statushouder: 'Klaar met intimidatie en bedreiging'

De volgende zitting in de zaak staat gepland op 28 juni. Dat zal een korte tussenzitting zijn waar de stand van het onderzoek wordt besproken. Op 30 augustus wil de rechtbank de zaak inhoudelijk behandelen, als tussendoor niet blijkt dat observatie van de verdachte in het PBC toch nodig is.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -