Nieuwegeinse kinderen in actie tegen pesten: 'Ik werd ziek van de nare opmerkingen'

NIEUWEGEIN - Ongeveer één op de tien basisschoolleerlingen wordt gepest. En een groep kinderen uit Nieuwegein wil daar iets aan doen. Ze noemen zichzelf de Kinderambassadeurs en trekken langs scholen voor hun eigen campagne 'Pesten is niet cool!' Die start vandaag op de landelijke dag tegen pesten.
Nieuwegeinse kinderen in actie tegen pesten: 'Ik werd ziek van de nare opmerkingen'
Ze zeiden allerlei nare dingen. Ik voelde me zo rot.
Anne (12), gepest in groep 5

Niet naar school durven

Anne (12), een van de Kinderambassadeurs, is zelf ook een tijd gepest. Ze vertelt: "Dat was in groep 5. Ze zeiden allerlei nare dingen: ik was dom, ik duimde te veel... Soms zeiden ze zelfs dat ik dood moest. Ik voelde me zo rot. Ik werd gewoon ziek van al die nare opmerkingen."
"Ik heb veel verhalen gehoord van mensen die niet meer naar school willen, soms zelfs naar een andere school moeten of zich hun hele leven onzeker voelen", voegt Kinderambassadeur Reijn (12) toe. "Pesters gaan soms maar door en door."
Dat moet stoppen, vinden de Kinderambassadeurs. Gewapend met de Kinderkrant vol met verhalen over pesten gaan ze langs scholen in Nieuwegein. Voorzitter Fay (10) hoopt dat leeftijdsgenoten zich door de beschreven ervaringen aangesproken voelen. "Het is toch ook niet fijn als jij wordt gepest?"
We proberen het pesten vóór te zijn door samen te kijken: wat willen we in de groep bereiken?
Peter Verwaijen, leerkracht groep 8
De campagne start op basisschool De Schouw, die net als veel andere scholen een antipestprogramma heeft. "We proberen het pesten vóór te zijn door aan het begin van het jaar samen te kijken: wat willen we in de groep bereiken?", aldus Peter Verwaijen, leerkracht van groep 8.
De Nieuwegeinse Kinderambassadeurs willen pesten stoppen
De Nieuwegeinse Kinderambassadeurs willen pesten stoppen © RTV Utrecht
Hij vindt het goed dat kinderen nu het voortouw nemen. "Ze leggen het in hun eigen woorden uit, zijn vaak heel duidelijk en direct naar elkaar. Dat helpt." Kinderambassadeur Reijn beaamt dat: "Als een kind iets vertelt, denk je eerder: misschien moet ik toch luisteren."

Pesters aanspreken

Reijn deinst er dan ook niet voor terug om pesters aan te spreken. "Ik durf er zeker wel wat van te zeggen", vertelt hij, "omdat ik weet dat kinderen die pesten vaak zelf ook iets hebben meegemaakt of het niet goed hebben thuis. Dan probeer ik een gesprek aan te gaan."
Wijze woorden van de nog jonge kinderen, vindt ook leerkracht Verwaijen. "Het is goed dat ze bewust zijn van het feit dat dit onderwerp besproken moet worden. Het zou niet nodig moeten zijn, maar ze zeggen terecht: dat is het wel."
Anne zit inmiddels in groep 8. Een 'topklas', in haar eigen woorden. "Het gaat super met me", vertelt ze. "Het is oprecht zo fijn dat ik gewoon een leuke klas heb, waarin ik mezelf kan zijn." De Kinderambassadeurs hopen met hun campagne de komende tijd zoveel mogelijk Nieuwegeinse scholieren te bereiken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.