Koning en koningin weer op bezoek in Amersfoort, dit keer voor landelijke opening Koningsspelen

© RVD / Wesley de Wit
AMERSFOORT - Opnieuw hoog bezoek in Amersfoort. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima maken volgende week vrijdag hun opwachting bij Kindcentrum Vlinderslag voor de opening van de landelijke Koningsspelen. Locatiedirecteur Bert Jalving is "trots en vereerd" met de komst. "Ik moest het lang geheim houden, dus ik ben erg blij dat ik het nu eindelijk heb kunnen meedelen aan het team, de kinderen en de ouders."
Vanwege corona vindt het programma van deze negende editie van de Koningsspelen volledig buiten plaats. Het is dus te hopen dat de sneeuwbuien van afgelopen tijd definitief afgelopen zijn. "We hebben wel deels een aangepast programma bij slecht weer, maar dat is echt heel minimaal en daarna gaan we toch naar buiten voor de activiteiten", zegt Jalving. "We gaan er vanuit dat we prachtig weer krijgen en dat we er gewoon een hele mooie dag van maken."
Twee jaar geleden was het koningshuis ook op bezoek in Amersfoort, toen daar de landelijke Koningsdag plaatsvond.

Militaire precisie

Om de coronamaatregelen verder in acht te kunnen houden, worden de groepen kinderen niet gemengd en worden alle medewerkers van tevoren getest. "Het is een soort militaire precisie, hoe het allemaal wordt georganiseerd", lacht de locatiedirecteur. "Iedereen moet weten waar hij aan toe is en wat er van ze wordt verwacht. Ook de kinderen, maar die zullen we goed instrueren en voorbereiden op de dag. Het belangrijkste is dat ze ervan kunnen genieten. Het is een gek jaar geweest, en we zijn wel toe aan een positieve dag."
Ouders die hoopten een glimp van het Koningspaar op te vangen langs het schoolterrein, worden teleurgesteld: dat is niet de bedoeling. Zij kunnen thuis kijken via een livestream van het Jeugdjournaal.
Koningsspelen in Zeist in 2017.
Koningsspelen in Zeist in 2017. © RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
De Koningsspelen zijn voor het eerst georganiseerd in 2013 in het kader van de inhuldiging van koning Willem-Alexander met als doel kinderen in het primaire onderwijs en hun ouders te laten zien dat samen goed ontbijten en actief bewegen belangrijk en heel leuk zijn. Een recordaantal van 6100 Nederlandse scholen en bijna 1,3 miljoen basisschoolleerlingen hebben zich dit jaar aangemeld voor deelname aan de Koningsspelen.

Op Kindcentrum Vlinderslag zitten 299 kinderen. De school ligt in Amersfoort, de gemeente die vorig jaar werd uitgeroepen tot sportiefste van Nederland. Kindcentrum Vlinderslag heeft het vignet 'Bewegen en sport' van de Gezonde School; het kwaliteitskeurmerk voor scholen die werken aan het verbeteren van de gezondheid van hun leerlingen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.