RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Ruim zeventig melders bij meldpunt Apostolisch Genootschap

BAARN - Bij het meldpunt dat het Apostolisch Genootschap op 1 december vorig jaar heeft geopend, hebben zich tot nu toe ruim zeventig leden en oud-leden gemeld. Dat laat een woordvoerster van de religieus-humanistische groepering weten.

De melders gaven aan dat ze miskenning, beknelling of emotionele pijn hebben ervaren door de organisatiecultuur binnen het Apostolisch Genootschap die destijds heerste, of door het handelen van geestelijk verzorgers dat daaruit voortvloeide. Zo'n vijftig van hen deden een melding die is behandeld in een onafhankelijke adviescommissie, een kleiner deel wilde alleen een gesprek.

Vrijwel alle meldingen kwamen van mensen die in de jaren 70 tot 90 als jongvolwassene lid waren van het Apostolisch Genootschap, dat in die tijd 25.000 leden telde. Binnen het genootschap heerste toen een strenge en hiŽrarchische cultuur en leden ervoeren grote groepsdruk. Wie van de groep afweek, werd uitgesloten of publiekelijk terechtgewezen.

Verkeerde hulp
Leden in nood kregen van de geestelijk verzorgers niet genoeg hulp of verkeerde, onprofessionele hulp. Misstanden, bijvoorbeeld in het gezin, werden toegedekt. Vooral de mensen die toen jong waren hebben daar erg onder geleden, erkende het Apostolisch Genootschap vorig jaar. Daarvoor zijn excuses aangeboden.

Aanleiding voor de publieke boetedoening en het meldpunt was het boek Apostelkind dat een jaar geleden verscheen. Schrijfster Renske Doorenspleet schreef daarin kritisch over haar jeugd binnen het Apostolisch Genootschap. Daarop kwamen veel reacties binnen van mensen die zich herkenden in haar verhaal.

Uit de gesprekken die het genootschap daarna voerde, kwamen veel pijnpunten naar voren: mensen ervoeren de groepering als dogmatisch, indoctrinerend, gesloten en dictatoriaal, met persoonsverheerlijking van de 'apostel' (bestuursvoorzitter). Ze zeiden dat ze niet zichzelf konden zijn en hekelden de zwijgcultuur en de controle die werd uitgeoefend op onder meer hun werk, partnerkeus en woonplaats. Van seksueel geweld bleek niets uit de gesprekken, ook is daar niets over gemeld bij het meldpunt.

Lotgenoten
Ongeveer dertig van de (oud-)leden die contact hebben gezocht met het meldpunt, hebben aangegeven graag met lotgenoten te willen praten. Daarvoor worden later in het jaar groepsgesprekken georganiseerd onder professionele externe begeleiding.

Het Apostolisch Genootschap in Baarn werd in 1951 opgericht door de eerste 'apostel', Lambertus Slok. In de hoogtijdagen had het 30.000 leden, tegenwoordig nog 14.000 leden en sympathisanten. Het genootschap noemt zich een "open, levensbeschouwelijke, vrijzinnige organisatie".


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -