RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Wethouders kunnen weer door een deur over energieplannen, maar oplossing nog onduidelijk

PROVINCIE UTRECHT - De lucht tussen de wethouders uit energieregio U16 lijkt te zijn geklaard. Dat is volgens de samenwerkende gemeenten de conclusie uit de gesprekken die de afgelopen weken zijn gevoerd over nieuwe windmolens en zonneweides met bemiddelaar oud-burgemeester Wouter de Jong.

Maar hoe het conflict tussen de bestuurders opgelost wordt is niet duidelijk. Ook een woordvoerder wil daar niet meer over loslaten. In een verklaring wordt alleen concreet gesproken van vertrouwen om de samenwerking door te zetten.

Impasse
De oud-burgemeester van Houten, Wouter de Jong, was gevraagd om de impasse van het energie-overleg te doorbreken nadat duurzaamheidswethouders hadden aangegeven er niet zelfstandig uit te komen. "Het zijn zestien autonome gemeenten, die hebben afgesproken samen te werken. Dat is niet altijd even makkelijk", zei De Jong toen tegen RTV Utrecht.

Dit overleg verliep in harmonie en heeft geleid tot voldoende ingrediŰnten om de RES verder uit te werken."
Verklaring energieregio U16

Dat er duurzame energie moet worden opgewekt, daar is iedereen het wel over eens. Maar wßßr bijvoorbeeld windmolens moeten komen, is een heikel punt. Onderling was er onenigheid, maar nu lijkt er een middenweg te zijn gevonden. Vandaag presenteerde De Jong het verslag van de gesprekken die hij met iedere bestuurder individueel had gevoerd.

Vertrouwen
"Dit overleg verliep in harmonie en heeft geleid tot voldoende ingrediŰnten om de RES 1.0 (Regionale Energiestrategie) verder uit te werken", aldus een verklaring van de wethouders. Daarbij wordt ook benadrukt dat er vertrouwen is binnen de samenwerking en onderling met elkaar.

De ambitie om voor 1,8 terra wattuur (TWh) aan duurzame energie op te wekken zou niet ter discussie staan. Eerder wilde wethouder Rob Jorg, die als voorzitter optreedt namens de U16, dit niet bevestigen. "Wat we uiteindelijk in gaan sturen als finaal bod daar is Wouter de Jong nu mee bezig", zei hij gedurende de gesprekken.

Tegemoetkoming
Wel blijft onduidelijk welk probleem er dan nu is opgelost. Volgens Harmen Binnema, docent bestuur en beleid aan de Universiteit Utrecht, kan het niet anders dan dat men elkaar tegemoet is gekomen.

Het is op z'n minst een teleurstelling dat iemand van buiten heeft moeten komen."
Harmen Binnema, docent bestuur en beleid Universiteit Utrecht

"Deze consensus wordt bereikt als het gevoel ontstaat van een balans tussen lusten en lasten. Er is dan niet een gemeente die er een beetje van profiteert of een andere gemeente die juist heel erg veel van de problemen op zichzelf af ziet komen."

Knopen tellen
Volgens Binnema is het ook in ieders belang dat gemeenten de eerder uitgesproken ambitie, 1,8 TWh, hoog houden. "Als je echt met een bod komt dat veel lager is dan waarvoor je als regio aan de lat staat, dan heb je wel een probleem met de provincie of het Rijk", aldus de UU-docent.

"Dan zul je als regio ook wel je knopen tellen: liever zelf nog een beetje aan het stuur zitten, wat knarsetandend hier en daar, maar dan toch een aantal moeilijke keuzes maken in plaats van dat ze je van bovenaf worden opgelegd."

Nu de opdracht van Wouter de Jong is voltooid worden de plannen voor nieuwe windmolens en zonneweides de komende maanden verder uitgewerkt. Toch blijft deze interventie van de bemiddelaar een smetje op het proces, aldus Binnema. "Dat is toch een beetje het teken van - onkunde wil ik het niet noemen - een teleurstelling dat iemand van buiten heeft moeten komen."
De regio U16 bestaat uit de gemeenten Bunnik, De Bilt, De Ronde Venen, Houten, IJsselstein, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Vijfheerenlanden, Wijk bij Duurstede, Woerden en Zeist. Amersfoort en de FoodValley-gemeenten sturen hun plannen in juli naar het Rijk.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -